Ajax 019 nam het dinsdag 18 Augustus op tegen Midtjylland 019. John Heitinga had in de kwartfinale niet de beschikking over al zijn talenten en dat heeft natuurlijk alles te maken met het trainingskamp van Ajax 1 in Oostenrijk. Zo waren spelers als: Unuvar, Taylor en Rensch niet van de partij. Op deze manier werd het Heitinga niet makkelijker gemaakt om Ajax voor het eerst ooit naar de halve finale te loodsen. Ondanks dat wist Ajax redelijk eenvoudig een 1-3 overwinning te boeken.

Het spelbeeld kon je van te voren al wel schetsen. Ajax heeft de bal en Midtjylland wacht op de counter. Ondanks dat probeerden de Denen Ajax soms toch vast te zetten. Dankzij een goed spelende Quinten Timber kwam Ajax telkens goed onder de druk uit. Dit resulteerde al snel dat de aanvallers van Midtjylland druk wilde zetten maar dat de middenvelders twijfelde en toch maar niet mee deden. Warmerdam en Timber hadden het middenveld dus volledig onder controle. Wie niet alles helemaal onder controle had was centrale verdediger Musampa. Meerdere keren zat hij er naast zowel aan de bal als niet aan de bal. Hij zal blij zijn geweest dat Kasanwirjo naast hem speelde want die speelde een dijk van een wedstrijd.

Aanvallend liep het driehoekje Rasmussen (spits), Hansen (linksbuiten) en Regeer (nummer 10) erg lekker. Veel positiewisselingen zorgde ervoor dat de verdedigers hun handen meer dan vol hadden. Een combinatie tussen Hansen en Rasmussen leverde dan ook een schitterende 0-1 op. Een schot van zo’n 20 meter van de Deen brak de wedstrijd na 40 minuten open. Dat de keeper niet gediend was van afstandsschoten was net na de rust weer te zien. Ditmaal was het Sontje Hansen die de bal net buiten de 16 meter in de rechterbovenhoek krulde. Hierdoor leek de wedstrijd beslist, maar toen kwamen de Denen na 70 minuten voor het eerst echt gevaarlijk in de buurt van de goal van Reiziger. Een hard schot over de grond wordt knap gestopt door de voeten van de Ajax-goalie waardoor de veilige marche blijft staan. Zo is Daan even de held maar dat duurt maar net 4 minuten, een knullige eigen goal van de keeper zorgt dan toch voor de 1-2. De bal wordt vanaf links naar hem toegespeeld maar door een slechte aanname rolt hij zo in zijn eigen goal en weet hij hem niet op tijd meer weg te schieten.

Spanning terug zal je denken maar daar dacht Youth League debutant Ideho anders over. Na de tegengoal kwam hij in het veld en nog geen 2 minuten daarna maakt hij 1-3 met een prachtig stiftje. Even kijkt hij op, ziet de keeper net te ver voor de goal staan en stift de bal zo de goal in. Een paar minuten later schoot Ideho ook nog op de lat en hij maakte in het kwartier dat hij speelde een gretige indruk. Om dan te bedenken dat zijn concurrent Martha een redelijk onzichtbare wedstrijd speelde zou het zomaar kunnen zijn dat de debutant in het restant van het toernooi nog meer kansen gaat krijgen.

Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is zaterdag 22 Augustus te zien wanneer Ajax het om 15:00 uur opneemt in de halve finale tegen Benfica. Kan Ajax dit jaar dan eindelijk de Mini-Champions League winnen?

Geschreven door Bram Immerzeel

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl