Zijn we er klaar voor? Heeft iedereen zijn gordel om? Bier en bitterballen in de aanslag? De weg vrijgemaakt voor een ouderwets avondje Europacup-voetbal? Want ondanks geen schaal zijn we wél bij het kampioenenbal!
 
De kritische noot is gelijk al gekraakt: Horen er niet alleen landskampioenen in dit gedrocht (quote: LvG) te spelen? Wat de kampioen van Moldavië is ook een landskampioen, net als die van Spanje. Maar goed, dat is een discussie die ieder jaar weer gevoerd wordt, net als het financiële verhaal. Want wie deze boot mist kan het eigenlijk wel vergeten. De groten worden groter en de kleintjes steeds kleiner. Maar gelukkig heeft een zak geld nog nooit een doelpunt gemaakt (citaat: JC)
 
Laten we voorop stellen dat het lang geleden is dat er twee clubs op het allerhoogste niveau actief waren in Europa. Toen was daar nog niet het grote gat in begrotingen dat er nu wél is. En daarom is de prestatie van ons aller Ajax ook groots te noemen, want de weg er naartoe is geen gemakkelijke geweest. Ook al doen de cijfers ons anders geloven. Zes wedstrijden lang in een periode na een WK in een fase dat je nog niet kan beschikken over de beste spelers. Me dunkt.
 
De eerste wedstrijd thuis tegen AEK Athene. Voor de Griekse held op de thuisbasis zou dat moeten kunnen. Maar er staan geen koekenbakkers meer tegenover je. Sterker nog: Één van de tweeëndertig beste ploegen van Europa van dit moment. Maar de voortekenen zijn gunstig (zie vorige blog) Geen Griekse tragedie, maar een heldenepos met hulp van onze eigen tifosi. Één taak, één team, één droom: Overwinteren in Europa en dan het liefst in het kampioenenbal!
 
Een snelle rekensom van de laatste jaren leert dat tien punten bijna garant staan voor een vervolg. Hoe dan, hoor ik u vragen?! Thuis niks weggeven, ook niet tegen unsere Freunde aus München en uit ergens een puntje ophalen. Meer is uiteraard ook niet bezwaarlijk. Cruciaal zijn de onderlinge duels en niet het doelsaldo. Het is maar dat u het weet. En voor de rest: Heersen, afjagen, omschakelen en kansen benutten. Onontbeerlijk op dit niveau. Het bier ligt koud, de bitterballen in de vriezer, de hinderlijke factoren zijn de deur uit, de droom staat aan. En voor wie er LIVE bij is: Geschiedenis is in de maak! Ik ben er klaar voor!

Tekst Andre van der Voort namens Ajax Museum.