Nog steeds waart de legendarische nr.14 rond in de Arena. Het is zo paradoxaal dat het stadion zijn naam draagt, nu hij er niet meer is. Eerlijk gezegd mis ik hem nog elke dag. Ik herinner me nog mijn enige in levende lijve ontmoeting met hem, maar ook met de legendarische van Gaal, Beckenbauer, Rummenige, van Basten etc. De ontmoeting met Cruijff stond mij echter het beste bij. Tijdens een onderonsje voor zijn commentaar op een Champions League wedstrijd in de Arena, bleek deze man zo “gewoon” en toegankelijk ( let wel: Ik ben een Chinees en ik was maar een kelner hè) te zijn terwijl ik bij de anderen echt een immens en killere afstand ervoer, dat ik erna elk negatief bericht over hem overboord gooide. Uiteindelijk moet je gewoon uit eigen ervaring spreken en een beetje gezond verstand gebruiken. Immers was hij het niet die eens zei dat hij zijn moeder zo waardeerde omdat zij er juist voor met passie zorgde dat het in de kleedkamers er zo optimaal uitzag of dat hij juist als trainer karaktermensen zoals Wouters en Blind aantrok voor de balans in het elftal? M.a.w. de strekking dat elk radartje in een organisatie er toe deed en een goede ridder afhankelijk was van een goede knecht.

Als ik dan de provinciale Ten Hag t.o. deze wereldreiziger plaats, dan snap ik eigenlijk niet zo goed de beweegredenen van Overmars en co. om deze man als trainer van Ajax aan te stellen. Hij is in alles precies het tegenovergestelde. Bij zijn eredivisiedebuut tegen Fc Utrecht stond het al heel lang 1-1 en was Ajax de bovenliggende partij. Ipv. iets te forceren om er nog wat extra punten uit te slepen, deed hij uit angst te verliezen juist helemaal niets zodat de wedstrijd doodbloedde. Dat vond ik toen eigenlijk niet passen bij een topclub als Ajax. Risicovolle beslissingen durven te nemen in de hitte van de strijd, datgene wat Pochettino wel durfde tegen Ajax en Tottenham geen windeieren legde.

Als ik dan vorig seizoen belicht, dan was van het attractieve voetbal van het jaar ervoor met de Jong en de Ligt alweer weinig over. Hij had het steeds over overbelasting etc., maar ja bij een topclub als Ajax kun je toch altijd rouleren? Zijn angst kostte Ajax een ronde Champions, Europa League en nog bijna zijn landstitel! Opvallend dat deze feiten alweer zo snel vergeten zijn, terwijl de directie van Ajax zo graag een blijvertje willen worden in de Europese top. Een club als Ajax verdiend  niet alleen een toptrainer met ballen, het zou het altijd moeten nastreven: Titels, attractief voetbal en doorstroming van jong talent!

Eens een Ajacied, altijd een Ajacied!

Geschreven door  Ming-Wen-Tsao

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl