Trainers zijn een heel bijzonder slag mensen, althans een aantal van hen. Als je in het bedrijfsleven of in de politiek een bepaald idee of visie hebt, maar het blijkt in de praktijk niet te werken, dan pas je dat aan. Doe je dat niet, dan wijzen anderen je hierop en doe je het alsnog. Doe je het dan nog steeds niet, dan verlies je draagvlak, geloofwaardigheid, gezag en uiteindelijk je baan. Bij voetbaltrainers lijkt dit anders te werken. Als die eenmaal een idee hebben over de opstelling of invulling van poppetjes dan houden ze zich koste wat kost daaraan vast. Wat is dat toch? Bang voor gezichtsverlies? Ego? Het is toch helemaal niet erg om voortschrijdend inzicht te hebben?
Een goede trainer is toch niet alleen om goede trainingen te geven, een goede sfeer te creëren en de juiste 11 spelers op te stellen? Maar toch ook om gedurende het seizoen / de wedstrijd de benodigde en juiste omzettingen te doen als de situatie daarom vraagt?

Als je de afgelopen wedstrijden bekijkt, dan is het toch evident dat Alvarez niet bij de beste 11 spelers hoort en Labyad geen centrumspits is? Iedere zichzelf respecterende Ajacied (met enige voetbalkennis) was dan ook doodongelukkig dat afgelopen donderdag de rode kaart van Alvarez werd geseponeerd. Hoe cynisch dat ook klinkt. Maar aan de lichaamstaal van Alvarez in het veld zie je dat híj? zelfs weet dat hij te kort komt in dit elftal.

Vorig seizoen excelleerde Tadic in de spits (ook ooit uit nood geboren bij Bayern uit) en Promes op links. Hoe verzin je het dan om dit om te gooien als je geen andere betere spits hebt? Om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed je als trainer bent dat je durft om “door te ontwikkelen”?

Voor de goede orde: Traoré is niet fijnbesnaard genoeg om de nieuwe 9 te worden, ik sla Brobbey nu al hoger aan dan Traoré (meer kracht, souplesse en voetbalintellect) en Klaas is gewoon nog steeds een goede stand-in, maar kan geen basisspeler op zijn leeftijd. Kortom, Tadic is de beste spits in deze selectie, gebruik hem dan ook zo. Want op de vleugels heb je met Promes, Lang, Neres en Anthony een bezetting waar menig Europese topclub zijn vingers bij aflikt.

En als je dan tegen een tegenstander speelt die zich ingraaft, iets wat nog vele malen dit seizoen zal gebeuren, en “het loopt niet”, dan kun je toch niet in de rust NIET wisselen? Ik kan me gewoon niet voorstellen dat noch Reiziger noch Bogarde dat dan niet tegen Ten Hag zeggen. Die zitten toch niet voor de show op de bank?
Nee dan ga je pas wisselen nadat je op achterstand bent gekomen en dan wissel je niet Alvarez of Labyad, nee man…je wisselt Anthony…de man die vorige week Vitesse kapot speelde en beslissend voor je was, en zo onberekenbaar is dat hij vandaag een driedubbele dekking kreeg…wat zullen ze gelachen hebben op de bank bij Groningen toen hij eruit ging.

Alle credits overigens voor Groningen: zij hebben zich met een minder dan gemiddeld elftal, maar wél met keihard werken, een goede instelling en een écht plan zich vastgebeten in de wedstrijd en op die manier wellicht niet terecht te hebben gewonnen (ballen op de lat hadden er in gemoeten), maar wél terecht niet te hebben verloren.

De basisverdediging staat prima met Onana, Mazraoui, Schuurs, Blind en Tagliafico.
Nu nog het juiste middenveld en aanval, waarbij Promes, Tadic en Anthony dé droomaanval van nagenoeg iedere Ajacied is (met Neres op de achterhand of in plaats van Promes).

Kudus heeft zich vorige week als vaste waarde op het middenveld gespeeld en dan heb je met Gravenberch, Martinez, Ekkelenkamp en Klaassen een dubbele bezetting voor de overige twee posities.

Ondanks alle successen, levert Ten Hag bij mij als supporter vandaag toch een stukje krediet in door dit “eigenwijze” gedrag. Het gaat me niet eens om het verlies en de gemiste drie punten vandaag, want ik ben er heilig van overtuigd dat we kampioen worden, maar het gaan me puur om het principe.

Geschreven door Hamadi Zaghdoudi

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl