Wat een voetbalfeest zou moeten worden is door “ingrijpen” van de lokale autoriteiten geworden tot een farce. De absurde hoeveelheid politie en ME sabelden keihard de warming-up van de supporters neer. Totaal onnodig en overbodig.

Eigenlijk zou ondergetekende zich niet bij het stadion ophouden, want die had geen kaart voor de wedstrijd. Maar bij de buren stond er een concert geprogrammeerd van Ali Campbell, Astro en de zijnen. Die jongens hadden kennelijk niet in de gaten, toen zij hun tour planden, dat het enkele meters verderop een beetje druk zou worden. Maar goed, noem dat “post onvoorzien.” Vroeg genoeg aanwezig waren we om de Entrada van dichtbij mee te maken en ons samen aan te sluiten, maar door een overkill van de hermandad besloten we uiteindelijk om maar iets eerder richting de Ziggo Dome te gaan, mede door de grimmigheid die op dat moment al waar te nemen viel…
Het provocerende karakter van de gele strepen en de daarbij behorende instructies die door de burgermoeder waren meegegeven hebben er toe geleid dat een supportersfeest niet heeft kunnen plaatsvinden. Het riep agressie op in de verkeerde zin. Een dag later lees je terug wat er zich allemaal heeft afgespeeld rondom Zuid. Ongeloof maakt zich direct meester, want het was zó simpel op te lossen: Gewoon de zebra’s uit Turijn even clusteren en de supporters even hun gang laten gaan. Dan was er niks aan de hand geweest.
De Gentleman’s Dub Club in het voorprogramma haalde het al aan in hun opzwepende klanken:”This Is An Emergency!” Dit zo tegen 20.30 uur, een half uurtje voor de aftrap. De hoofdacts zouden om 21.00 uur het podium en de mat betreden op enkele meters van elkaar. Toen zo tegen 22.45 uur de laatste klanken uit de concertzaal weg ebten hoorde we bij buitenkomst nog het gezang van de supporters. Uiteraard was bij mij de tussenstand bekend, maar nog niet wat zich enkele uren daarvoor had afgespeeld…
De grote winnaar van de avond was Ali Campbell met zijn band. Voor de rest waren er alleen maar verliezers. De wedstrijd kende geen winnaar en ook de sterke arm heeft gezichtsverlies geleden. Soms verlang je naar (recente) oude tijden, want bij Eberhart was dit nooit gebeurd. Wat een volksfeest had moeten zijn eindigde dus in een dramatische wending Kwestie van inlevingsvermogen? Wie het weet mag het zeggen.