Komende weken gaan we samen met Fotograaf Yvonne Witte historische foto’s van Ajax in De Meer en het Olympisch Stadion, uit het seizoen 1995-1996 met jullie delen.

1995-1996 is het verhaal van een miljoenenclub in een oud huis. Ik richtte me op de tegenstellingen, het oude stadion, de gekte rondom de spelers, Ajax als een religie, de jongen achter de godenzoon. Geïnspireerd door Martin Parr en Julian Germain, felle kleuren en flits. Details, symboliek, stillevens die meer vertelden dan de standaard actiefoto’s die je toen alleen zag. Nu, ruim 25 jaar later, ben ik opnieuw door het archief gegaan en heb ook meer alledaagse beelden geselecteerd, die een historische lading hebben gekregen door het verstrijken van de tijd. Nostalgia.

De laatste wedstrijd in De Meer werd gespeeld op 28 april 1996 tegen Willem II. Deze wedstrijd eindigde in 5–1. De doelpuntenmakers waren aan Ajax’ kant Jari Litmanen (1 goal), Finidi George (3 goals), en een eigen goal van Jimmy van Fessem. De goal van Willem II, was het laatste doelpunt in Stadion De Meer. Het doelpunt staat op naam van Willem II-speler Jack de Gier. De zege leverde Ajax voor de 26e keer het landskampioenschap op. Met een groot afscheidsfeest en een uitgebreide ceremonie werd het stadion officieel gesloten op 6 augustus 1996. Stadion De Meer werd daarna afgebroken. In de nacht van 14 op 15 augustus 1996, de avond waarop de ArenA feestelijk in gebruik werd genomen, werd een groot deel van het reeds leegstaande en al gedeeltelijk gesloopte stadion door brand verwoest. Op 19 april 1998, vlak voordat de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe woonwijk aan zouden vangen, werd het braakliggende terrein eenmalig gebruikt voor de viering van het 27e landskampioenschap, dat Ajax in dat jaar behaalde, als eerbetoon aan deze historische grond. Deze huldiging werd bijgewoond door 70.000 fans.

Foto’s Yvonne Witte
www.yvonnewitte.nl