Na de eerste 2 competitiewedstrijden en de hele voorbereiding kunnen we voorzichtig aan de eerste conclusies gaan trekken over dit seizoen. Wie verbaast positief en wie verbaast wellicht wel negatief. Met 2 overwinningen op zak kun je stellen dat Ajax het seizoen prima is begonnen, zeker als je het vergelijkt met voorgaande jaren, maar we kunnen onmogelijk zeggen dat alles perfect gaat.

In beide wedstrijden liepen de mooie momenten niet over als je kijkt vanuit Ajax-perspectief. In de uitwedstijd tegen Sparta kun je zeggen als je binnen een half uur met 10 man komt te staan dat je het goed hebt gedaan als je toch met 3 punten naar Amsterdam vertrekt, maar in de thuiswedstrijd tegen RKC mag je toch echt wat meer verwachten. Toch waren er ook positieve dingen te zien in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd.

Door de schorsing van Tagliafico kon Ajax misschien al een beetje wennen hoe het is om zonder hem te spelen. De Argentijn staat nog altijd in de belangstelling van diverse clubs en heeft er zelf geen geheim van gemaakt graag een transfer te willen maken. Hierdoor kon Martinez op de positie spelen waar hij oorspronkelijk voor gehaald was. Tegen RKC speelde die een prima wedstrijd en leek hij te doen wat er van hem verwacht werd. Hij kwam op de juiste momenten op en zoals we weten heeft hij een prima trap om vanaf de linkerkant een goede voorzet te leveren. Op welke positie die ook speelt zal het aan zijn inzet niet liggen en daarom kunnen we stellen dat Ajax de vervanger van Tagliafico al in huis heeft.

Het grootste lichtpuntje van de zondag was toch echt wel Mohammed Kudus. Het was een beetje de vraag voor welke positie hij nou gehaald was en of hij niet te aanvallend zou zijn voor op het middenveld. Veel twijfels zal de nieuwkomer wel hebben weggehaald na de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Wat vooral opviel was dat de Ghanees niet blind naar voren liep maar telkens goed om zich heen keek of hij naar voren kon gaan. Zo niet zorgden hij voor de restverdediging en daardoor wist hij een paar keer een counter te voorkomen. Als hij dan mee naar voren kon wist hij met zijn creativiteit een gaatje te vinden in de defensie van de Waalwijkers. Zijn goede trap liet hij zien bij de 2-0 waar hij Mazraoui diep stuurt die de bal op zijn beurt afgeeft aan Labyad die de bal makkelijk kon binnentikken.

Mede omdat Kudus steeds goed om zich heen bleef kijken en zijn momenten goed koos om naar voren te gaan denk ik dat Gravenberch (als hij helemaal fit is) en Kudus prima samen op het middenveld kunnen. Hierdoor komt er een stuk meer creativiteit op het middenveld wat het voetbal wellicht ten goede komt. Alvarez heeft eigenlijk elke wedstrijd bewezen dat het geen middenvelder is en vertraagt het spel alleen maar. Tegen ploegen als RKC en Sparta kom je er nog wel mee weg maar als je in de Champions League met Alvarez op het middenveld speelt heb je te weinig voetbal op het middenveld. De thuiswedstrijd tegen Chelsea vorig seizoen is een goed voorbeeld want die wedstrijd werd Ajax op het middenveld volledig overlopen.

Aankomend weekend zal Ajax de eerste kleine test van het seizoen tegemoet gaan met Vitesse op het programma. Het is aan Ten Hag hoeveel risico hij durft te nemen in die wedstrijd en welk middenveld op het veld zal staan. Kiest hij voor Kudus en Gravenberch (mits hij fit genoeg is) of wordt het toch een ander middenveld?

Geschreven door Bram Immerzeel

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl