Kamikeizer

//Kamikeizer

Kamikeizer

Voor het eerst in 27 jaar geen Europees voetbal voor Ajax. Dat is een keiharde conclusie na een avondje Rosenborg. Wat zijn nu precies de oorzaken en hoe heeft het zover kunnen komen? Een opsomming…

Laten we eens beginnen in mei 2017. Peter Bosz slaagt er in om met een getalenteerde groep en niet verspeend van enig geluk de Europa League finale te halen. Na een stroef begin en daar waar eigenlijk de landstitel al werd verspeeld was dat de kans om nog een prijs te pakken. Helaas bleef alleen de lof over en geen aansprekend succes. Maar het gaf vertrouwen voor de toekomst…

Succes kent een prijs en dat weten we al jaren. Je zult enkele bepalende spelers gaan kwijtraken aan de grotere competities; zo veel is zeker. Maar ieder jaar opnieuw slaagt men er niet in te anticiperen op de ontstane leegtes in de selectie en loopt men achter de feiten aan.

Klaassen was al snel rond in Engeland. Dat gat leek men nog te kunnen opvangen. Maar Davinson Sanchez, de Colimbiaanse rots en exponent van het systeem van Bosz, liet een gat vallen dat zijn weerga niet kent. Twee 19-jarige jochies kwamen hiervoor in de plaats, maar of zij dit gat kunnen vullen? Dat zal nog maar moeten blijken. We gunnen ze nog maar even het voordeel van de twijfel, maar ik heb er een hard hoofd in.

Natuurlijk sluimeren de gebeurtenissen rond Abdelhak Nouri door zo’n groep heen, maar dat mag niet langer een excuus zijn. Sterker nog: Het zou eerder stimulerend moeten werken als de bekende rode lap op een stier.

Dan kun je als je verder kijkt ook jouw twijfels hebben over de tactiek en speelwijze. Hiervoor is de trainer verantwoordelijk. Juist in do-or-die wedstrijden zoals gisteren kun je het onderscheid maken. Er moest iets gebeuren en een extra spits opstellen is een logische keuze. Maar om daarvoor een middenvelder te offeren in plaats van een verdediger neigt naar zelfmoord. Juist tegen een ploeg die reactievoetbal speelt en dus messcherp is in de counter heb je die juist nodig. Door later een verdediger in te brengen kweek je juist onrust en moest nota bene een verdediger op het middenveld gaan lopen die daar totaal onwennig stond. Waar eerder een 4-2-4 werd gehanteerd werd het ineens 5-2-3. De “Kamikeizer” is gisteravond geboren!

Zondag naar De Koel. Terug in de realiteit en vrees voor vertrek van meerdere spelers nu het Europees is afgelopen is niet ongegrond. Van een Europese berg naar een Europese dwerg is in drie maanden tijd realiteit geworden. In alle geledingen van de club moet men maar eens heel kritisch naar zichzelf kijken. En snelheid is geboden!

Tekst Andre van der Voort

2017-08-25T11:07:46+00:0025 augustus 2017|