Kind van de club, ondergewaardeerde verdediger of de speler die elke wedstrijd een foutje maakt, allemaal dingen die wel op Veltman kunnen slaan. Niet voor niks speelt hij al wel 18 jaar in het mooiste shirt van de wereld en is het een echte Ajacied. Ook al zat het hem niet altijd mee met blessures, kreeg die soms veel kritiek, toch stond hij weer in de basis en dat komt niet omdat hij er helemaal niks van kan. Een speler die we pas gaan waarderen als die weg is en nu mag laten zien wat hij kan in Engeland.

Het zal je niet ontgaan zijn maar Joël Veltman heeft een transfer gemaakt naar het Engelse Brighton. Ook al speelde hij soms flink in op mijn zenuwen, 1 ding was zeker als hij het veld op kwam: Hij zal 110% geven. We kennen allemaal nog het moment tussen Lozano en Veltman. Het beste kwam in hem naar boven als er een topwedstrijd op de planning stond. Als de wedstrijd het nodig had maakte hij een overtreding al ging hij soms wel net over de schreef. Ondanks dat bleef hij wel strijden en maakte die het de beste spelers die op aarde rondlopen lastig.

Ook was die nooit te beroerd om even langs de supporters te gaan. Als die geen prof was geworden had hij zomaar achter het doel op zuid kunnen belanden en dat is ook een mooie eigenschap. Als er een feestje gevierd werd pakte Joël de microfoon en zette hij een liedje in. Ook heeft die vaak genoeg op de foto gestaan met merchandise van de harde kern. Denk bijvoorbeeld aan shirtjes van AmsterdamCasuals waar hij vaak mee te vinden was. De supporters die hem wel is lieten vallen liet hij nooit vallen. Altijd nam hij het op voor de supporters en in het bijzonder voor de harde kern. Waar het bestuur er voor probeerde te zorgen dat het toen nog vak 410 moest verdwijnen liet Veltman weten dat hij de steun van 410 mistte net nadat de groep uit elkaar was gevallen. Hij zag de harde kern niet als een last maar als iets wat Ajax bijzonder maakt.

Met 4 kampioenschappen, 2 Johan Cruijff schalen, een KNVB beker, een finaleplaats in de Europa League en een halve finaleplaats in de Champions League rijker is de tijd dan toch gekomen dat hij ons gaat verlaten. Na 8 jaar in het eerste gaat hij zijn geluk zoeken in Engeland. Met nummer 34 op zijn rug gaat hij wellicht tegen ieders verwachting in vlammen in de Premier League. Het ga je goed jongen!

Geschreven door Bram Immerzeel.

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl