We maken ons op voor een zinderend slot van de eredivisie. Nog negen wedstrijden te gaan, die over het algemeen de volgende scenario’s gaan krijgen. We gaan een beeld schetsen van een willekeurige wedstrijd:
De voorbereiding op de nieuwe wedstrijd is gestart. De spelers hebben de video-instructie van de club gekregen om zich fit te houden. Het wordt tijd om te gaan skypen. De trainer zet een groepssessie op en vermeldt de te volgen tactische meesterzetten. De basiself is dan ook direct bekend. De reserves worden gemaand om op de lege tribunes te gaan zitten, want er is immers geen publiek en op de bank is er geen anderhalve meter afstand. De spelersbus blijft in de remise. De spelers dienen met eigen vervoer te gaan reizen en er worden geen medepassagiers geduld. Per tweetal mogen de spelers zich gaan omkleden. Nadat het eerste duo uit die kleedkamer is vertrokken komt het volgende duo. De verzorger mag zijn vak niet uitoefenen, want dat is in strijd met de maatregelen. Met een spoedthuiscursus worden de spelers klaargestoomd om goed aan de wedstrijd te beginnen….


Eindelijk is het zo ver. Men mag het veld gaan betreden, maar wel op twee stappen afstand van elkaar. De aftrap is aanstaande. Degene die de toss wint heeft een flink voordeel, want die mag gaan beginnen met de eerste aanval. De VAR hoeft niet te kijken naar buitenspel, maar let vooral op de onderlinge afstanden tussen de spelers. Zij bewaken streng de grens van anderhalve meter. Hiervoor is nieuwe software in het leven geroepen om de scheidsrechter van dienst hierop te wijzen. Centimeters buitenspel kan dus niet meer, want ook bij de denkbeeldige lijn dient men zich te houden aan de regels. We gaan beginnen…


De eerste de beste aanval is direct raak. De aanvaller kan ongehinderd doorlopen zonder dat hij ook maar verdedigd wordt en zijn hoek uitkiezen. Zo bereiken de ploegen een ruststand van 23-22 en gaan de teams met een gevoel naar de thee, die overigens buiten wordt uitgedeeld, dat er nog wel iets te halen valt deze middag of avond…


De thuisblijvers worden verwend want zoveel actie voor het doel zag men nog nooit. Toch weet één van de twee keepers zich te onderscheiden met een redding. Uit de daarop volgende actie scoort hij zelfs, omdat hij onderweg niemand tegenkomt binnen anderhalve meter. Een solo van bijna honderd meter wordt doeltreffend afgerond, zodat hij zijn team een overwinning bezorgd. Hiermee wordt de eindstand bepaald op 47-44….
Is dit een gek beeld? Als het aan de UEFA ligt niet. Heel Europa staat in brand en iedereen bekommert zich om de gezondheid van zichzelf en die van anderen. En een rechtvaardig verloop van een competitie geeft dit evenmin. Is het criterium om voetbalbobo te worden om zo weinig mogelijk realiteitszin tot jouw kernkwaliteit te rekenen? Want ik kan mij haast niet meer aan die indruk onttrekken, gezien de uitspraken van de leeghoofdige bondsbestuurders. Of zal er misschien tóch nog eentje rondlopen die de gezondheid boven de commercie gaat stellen?


Dreigen om dan uitgesloten te worden van Europees voetbal is dan het argument. Ongelooflijk. Dan maar een jaar niet. De UEFA maakt tóch zijn eigen wetten. Eén ding zal schelen: De boetepot wordt dan ook niet gespekt. Laten we hopen dat het voorbeeld van Ajax door alle clubs gedragen gaat worden. We moeten een eenheid vormen als land. Mooi voorbeeld zijn de Franse verkeersleiders die gewoon een land platleggen als ze het ergens niet mee eens zijn. Met zijn allen kom je ook verder. En anders kan de UEFA gewoon de C****a krijgen! 

Tekst Andre van der Voort