De Youth league wordt ook dit jaar helaas niet gewonnen door Ajax. Na een bijzondere coronastop komt het in Nyon niet verder dan halve finale. Benfica was simpel genoeg een maatje te groot voor deze Ajax 019. De Portugezen winnen met 3-0.

Hoe slecht een 3-0 doet vermoeden was ook weer niet helemaal het geval. Benfica begon sterk en was in de eerste 20 minuten volledig de baas op het veld. Toen Ajax de Portugese storm had overwonnen begon het zelf behoorlijk redelijk te voetballen. Dit leidde tot een grote kans voor Martha die de bal moest afgeven aan Hansen die hem op zijn beurt voor het lege goal in had kunnen schuiven, dit gebeurde niet en de bal ging voorlangs. Ook leek Ajax op voorsprong te komen via Regeer maar die goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Lastig te zien in de herhaling en dus kwam Benfica daar goed weg.

Helaas eindigde de goede fase van de Amsterdammers in rauw. Kasanwirjo leidde met een slechte inspeelpass op Llansana de 1-0 in. Door die Pass kwam Benfica met 1 pass vrij rond de 16 meter, een kans die je niet moet weggeven blijkt later. Overtuigend wordt de bal binnen geschoten en komt Ajax 5 minuten voor rust op achterstand. Na deze goal leek de angst er bij Ajax ingeslopen te zijn en kwam het in de 2de  helft amper aan voetballen toe. Kansen werden nauwelijks gecreëerd door beide ploegen en zo was de 2de helft het tegenovergestelde van de 1ste helft. Af en toe kwam Benfica er gevaarlijk uit maar dat leidde amper tot grote kansen.

De wedstrijd werd een kwartier voor tijd beslist. Een afvallende bal uit een hoekschop wordt in 1 keer op de slof genomen en gaat ongelukkig via het been van Musampa langs doelman Raatsie. Na de goal leek de ploeg van Heitinga het te hebben opgeven want 2 minuten later maakt Douglas de overtreding en wordt het via een penalty ook nog 3-0. Dat het uiteindelijk niet nog een grotere uitslag werd mag Ajax erg blij mee zijn want het laatste kwartier was Ajax helemaal nergens meer.

Het gemis van sterspelers: Unuvar, Rensch, Brobbey en Taylor was duidelijk zichtbaar. Aanvallend kwam Ajax er op die 20 minuten in de eerste helft na niet aan te pas en in de verdediging was het met name voetballend soms erg schrijnend om te zien. Kasanwirjo en Musampa straalde weinig rust uit aan de bal en schoten soms de bal zomaar over de zijlijn. Hierdoor kwam Ajax niet onder de druk van Benfica uit. Mede hierdoor kun je stellen dat Benfica het meer verdiende dan Ajax om die finaleplek te bemachtigen. Toch kun je ook stellen dat er weer een hoop talenten aan zitten te komen voor Ajax 1. Met talenten als Raatsie, Douglas, Llansana, Quinten Timber, Hansen, Regeer en de talenten die mee waren op trainingskamp met het eerste kun je zeggen dat er weer een fantastische lichting aankomt. Of deze talenten door gaan breken zal de toekomst uitwijzen maar ik ben er van overtuigd dat er een hoop talenten de komende jaren gaan doorbreken

Geschreven door Bram Immerzeel

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl