De titel van deze blog is een knipoog richting een leus, die destijds door “De Tegenpartij” werd gebezigd. De alter ego’s van Van Kooten en De Bie, Jacobse en Van Es riepen: “Geen gezeik, iedereen rijk.” Maar in het voetbal is dat slechts voorbehouden aan enkelen….

Met dank aan “het gedrocht” Champions League worden de groteren groter en de kleintjes alsmaar kleiner. Incidentele successen daargelaten en je moet ervoor zorgen dat je bij de beste twaalf in Europa zit. Doe je dit niet dan volgen er keiharde sancties vanuit Zwitserland. Minder tickets voor jouw land om deel te mogen nemen aan de Europese bekertoernooien en dus geen extra inkomsten.

Het is natuurlijk commercieel gezien véél aantrekkelijker om de nummers twee, drie en vier van Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland mee te laten doen aan de sjampionnekliek dan pakweg de landskampioen van Nederland. Zo bekrompen is men wel. En als we tóch bezig zijn: Behalve in de competitie van onze oosterburen zijn die andere vier doorspekt met clubs met een schuldenlast waarvoor je hier in Holland niet eens een licentie voor kunt ophalen. Sterker nog: Je krijgt gelijk de amateurstatus als je geen sluitende begroting kunt indienen en uitvoeren. En wat mij betreft nog terecht ook!

Moet je dan als club jouw ziel gaan verkopen aan een oliebaron of een mediatycoon óf erger nog een sjeik die jou als een speeltje beschouwt? Frenkie en Matthijs dreigen die kant op te vallen als ze ingaan op de avances vanuit Parijs. Zelfs het almachtige City lijkt af te haken. Die trend lijkt niet meer te stoppen. Geld speelt geen rol meer, want het gat in de begroting wordt met het gat in de hand van de sjeik wel aangevuld….

Frenkie en Matthijs: Één advies. Als jullie vertrek dan toch onvermijdelijk lijkt, kies dan niet voor een oliebaron maar voor een club waar voetbal wordt geademd, supporters zich kunnen verenigen met een visie en waar je naast het salaris ook goede bijpassende secundaire arbeidsvoorwaarden kunt bemachtigen. Zoiets als Ajax, dat nog steeds een eigen gezicht heeft en gelukkig nog niet in handen is gevallen van De Mol of Shell. Misschien kun je je later voor je kop slaan als je geld hebt laten liggen, maar je houdt in mijn ogen wel jouw waardigheid  en geloofwaardigheid. En kom gerust terug zoals de andere Frenkie dat zo majestueus deed….

Tekst Andre van der Voort