Het is allang bekend dat de eredivisie al een tijdje is gestopt door het coronavirus. Daardoor zien we het mooie wit-rood-wit tot de start van de eredivisie niet in actie. Of is er toch nog een mogelijkheid om Ajax te bewonderen. ‘De jeugd heeft de toekomst’ is een slogan die goed bij Ajax past als je kijkt naar het verleden. Het is van alle tijden dat er spelers vanuit de Amsterdamse jeugdopleiding doorbreken en schitteren in Europa. Denk maar is aan: Johan Cruijff, Patrick kluivert, Dennis Bergkamp, Rafael van der Vaart, Mathijs de ligt en ga zo maar door. Ook nu zijn er weer genoeg talenten die op het randje staan om door te breken in het eerste elftal. Extra mooi is dan om te horen dat de Youth league weer hervat wordt en we eens rustig onze blikken kunnen werpen op de jonkies.

17 juni werd bekent dat de Europese competities weer hervat zouden worden en daarmee gaat de Champions League voor de 019 ook weer door. Ajax die het op 18 augustus in de kwartfinale op gaan nemen tegen Midtjylland 019 hebben al een prima indruk achter gelaten in het toernooi. In de poule moest de 019 tegen dezelfde tegenstanders als het eerste elftal moest in de Champions League. Zo begon het avontuur dus met Lille thuis die met 4-0 werd opgerold. De goals kwamen op naam van: Regeer, Unuvar, Hansen en Rasmussen.

Een goeie start dus voor Ajax die ruim 2 weken later op bezoek gingen bij Valencia, het werd een heus doelpuntenspektakel. Het spektakel begon met een wereldgoal van Youri Regeer. Hij zorgde met een omhaal voor de 0-1 voorsprong en dit was niet het enige wat hij deze wedstrijd tentoonstelde aan het publiek. De 0-2 werd gemaakt door Musampa maar een snelle tegengoal zorgt ervoor dat de spanning snel terug komt in de wedstrijd. Ondanks dat blijft Ajax de bovenliggende partij en zorgt Regeer net voor rust voor de 3-1. Nog geen 10 minuten na de rust mocht de keeper van Valencia weer vissen want door een eigen goal stond het al 1-4. Nog binnen het uur maakt Regeer zijn Hattrick compleet en lijkt de wedstrijd gespeeld. Dat leken ze bij Ajax ook te denken en daar maakte Valencia gebruik van. In de 69ste en 71ste minuut was het raak en stond het ineens weer 3-5. Het werd dus toch nog even billenknijpen die laatste 20 minuten maar gelukkig bleef het daarbij en is ook de eerste uitwedstrijd in een winst omgezet.

De beide confrontaties met Chelsea was Ajax niet op volle oorlogssterkte en dat was duidelijk merkbaar. Het WK onder 18 stond voor de deur en er waren een hoop Ajacieden opgeroepen en zo miste Ajax sterkhouders als: Unuvar, Hansen, Taylor, Regeer en Salah Edinne wat de opdracht niet makkelijker maakte. In totaal miste Ajax 9 spelers en dat terwijl Engeland niet gekwalificeerd was. In Amsterdam werd met 0-1 verloren en in Londen werd het 1-1. Douglas zorgde er in Londen voor dat Ajax er nog knap een punt aan overhield.

De ploeg was weer op volle sterkte toen het aantrad tegen Lille, en dat was al snel te zien. Binnen 3 minuten was het al 0-1 door Brobbey die terugkwam van een blessure en na 7 minuten 0-2 door Taylor die terugkwam uit Brazilië. Ondanks de razendsnelle 0-2  werd het niet zo’n monsterscore als in Amsterdam. Lille kwam zelfs terug tot 1-2 na de rust maar wist er verder geen resultaat aan over te houden. Dat betekende dat Ajax al zeker was van de volgende ronde.

In de laatste poulewedstrijd ging het alleen nog om de eerste plaats. Ajax stond op 10 punten en Lille die het opnam tegen Chelsea stond op 9 punten. Een overwinning van Ajax was dus een garantie op de overwinning en dus gingen de Amsterdammers er vol goede moed in. Kans op kans maar het net werd maar niet geraakt, integendeel. Valencia kwam 5 minuten na rust op voorsprong. Regeer zorgde gelukkig na 70 minuten spelen voor de 1-1 en die goal bleek achteraf veel waarde te hebben. Omdat Ajax- Valencia net als Chelsea-Lille in 1-1 eindigde werd Ajax eerste in de poule en mochten ze het gaan opnemen tegen Atletico.

De 8ste finale was absoluut geen lust voor het oog en dat resulteerde in een 0-0 stand na 90 minuten. De extra tijd was 3 minuten onderweg tot er opeens iets opvallends gebeurde. Heitinga had blijkbaar goed naar Louis van Gaal gekeken en bracht Reiziger erin voor Raatsie. Een keeperswissel zonder dat er een blessure is blijft altijd opvallend. Het vertrouwen dat Reiziger kreeg van de trainer betaald hij direct uit. Hij pakt de eerste strafschop en Quinten Timber heeft direct de kans om Ajax op voorsprong te schieten. Helaas miste Timber waardoor het 0-0 bleef. Atletico weet de 2de strafschop prima binnen te schieten en hetzelfde geld voor Naci Unuvar die met overtuiging raak schiet. Ook wordt de 3de strafschop door beide teams raak geschoten en is het weer de taak aan Reiziger om de 4de Penalty te pakken. En dat doet hij! Maar alsof er een vloek opzit mist Kasanwirjo zijn strafschop waardoor het 2-2 blijft na 8 strafschoppen( 4 voor Ajax en 4 voor Atletico). De 5de 6de en 7de strafschop worden door beide ploegen benut en is het maar weer is tijd voor Reiziger om te shinen. De 8ste strafschop voor Atletico pakt Reiziger en nu is het aan Ajax de taak om te scoren en door te gaan naar de kwartfinale. In het achterhoofd van Reiziger zal gespeeld hebben dat zijn teamgenoten 2 keer mistte nadat hij hem pakte dus besluit hij er zelf achter te staan. De kans voor Reiziger om de held te worden en die kans laat die niet schieten. Met overtuiging schiet hij de bal in de kruising en is het beslist.

Op 18 augustus zal Ajax het opnemen tegen Midtjylland en dat zal allemaal te zien zijn op het officiële YouTube kanaal van Ajax met een livestream. Wellicht is dan dit jaar de kans voor Ajax om de mini-Champions league te pakken. Hoe dan ook veel plezier bij het kijken van de wedstrijden. Nu  zijn de talenten nog naast de Arena te zien maar misschien over een paar jaar in de Arena.

Geschreven door Bram Immerzeel.

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl