Gedachten over Ajax opgeschreven. Het kraakt en piept aan alle kanten. Merendeels vanwege onze Technisch Directeur.

//Gedachten over Ajax opgeschreven. Het kraakt en piept aan alle kanten. Merendeels vanwege onze Technisch Directeur.

Gedachten over Ajax opgeschreven. Het kraakt en piept aan alle kanten. Merendeels vanwege onze Technisch Directeur.

Doelman: ?
1. Andre Onana
2. Benjamin van Leer

Rechtsachter:
1. Joel Veltman: alhoewel ik absoluut geen fan ben. Deze positie is tenminste dubbel bezet.
2. Luis Orejuela: de tijd zal het leren. In deze krappe selectie krijgt iedereen toch wel genoeg minuten.

Centraal:
1. Matthijs de Ligt: erg stroef en onzeker begonnen. Dat moet héél snel uit zijn spel, anders behoort hij nog niet in de basis.
2. Nick Viergever: Aardige speler, maar moet dan wel naast een topper staan. Dus geen De Ligt.
3. Joel Veltman: wat een armoede. Je rechtsback is de eerste back-up voor de CV-positie.
4. We hebben niet eens een tweede linksbenige centrale verdediger achter Viergever. Lachwekkend.

Linksback:
1. Mitchell Dijks: kan alleen maar respect voor Dijks hebben. Verre van het gewenste niveau, krijgt alle hoon over zich heen, maar staat er toch maar weer. Maar kwalitatief gezien is het natuurlijk een schande. Een linksback die al anderhalf jaar weg mag blijkt onze redding in nood, want we hebben geen ENKELE LINKSBACK. Viergever is in alles een centrale verdediger en Daley Sinkgraven vulde het aardig in, maar is enorm blessuregevoelig.

Het is verdomme 18 augustus en we hebben in ieder geval twee centrale verdedigers nodig én twee linksbacks. Om te gieren eigenlijk. Met deze selectie is de fitheid van Nick fucking Viergever cruciaal. Als hij geblesseerd raakt, speel je opeens achterin met Veltman-De Ligt- Dijks-Dankerlui.

Controleur:
1. Lasse Schöne: heeft geweldige dingen laten zien, maar hij kan het fysiek niet meer aan. Een controleur kan niet alles oplossen via inzicht en techniek. Hij is klein, zwak en moe na vijftig minuten. Moet echt meteen een vervanger voor komen.
2. Frenkie de Jong: geweldige voetballer, maar ik zou het niet aandurven met hem op ‘6’ in pittige uitduels. Vergelijk het een beetje met Kovacic van Madrid. Die gaat genoeg minuten maken, maar in de Champions League en in moeilijke La Liga-duels gaat Casemiro altijd starten. Een echte verdedigende middenvelder.

Dynamisch:
1. Donny van de Beek: gaat uiteindelijk naar het niveau Klaassen trekken, maar dat een cruciale speler als Klaassen vervangen wordt door een jeugdige speler is daaraan toe, maar dat zijn gemis in doelpunten en leiderschap nog steeds niet gecompenseerd is op een andere positie is schrijnend.
2. Frenkie de Jong/Daley Sinkgraven: nogmaals een positie die gevuld wordt door spelers die ook noodzakelijk zijn op een andere positie. Eén of twee blessure kan dit Ajax compleet vernietigen.

Creatief:
1. Hakim Ziyech: matig aan het seizoen begonnen, maar dit trekt uiteindelijk wel weer bij.
2. De situatie Nouri is natuurlijk uiterst triest en het klinkt misschien hard, maar Ajax heeft wel een vervanger voor hem nodig. Frenkie de Jong kan deze rol op zich nemen, maar is ook nodig voor de ‘6’ én ‘8’-positie. Ook hiervoor moet Ajax een speler halen. Of tenminste zo regelen dat een Frenkie de Jong zich niet hoeft te focussen op drie posities.

Rechtsbuiten:
1. David Neres: drive, voert zijn verdedigende taken uit, doelgericht. Snap niet dat Kluivert de voorkeur kreeg én krijgt.
2. Justin Kluivert: een prima back-up voor Neres.

Linksbuiten:
1. Amin Younes: een Messiaanse dribbel met het eindproduct van Immers. Dat hij geen echte concurrent heeft is zéér opmerkelijk te noemen.
2. Vaclav Cerny: deed vorig seizoen in vijf Eredivisieduels mee (213 minuten in totaal). Is blijkbaar niet goed genoeg om Younes eruit te spelen, dat zegt meer dan genoeg.

Spits:
1. Kasper Dolberg: een fantastisch talent, maar staat op een eiland in de huidige spelopvatting. Een rol die hem totaal niet ligt. Dolberg is jong, gaat het niet op sleeptouw nemen en is gebaat bij enorm veel support van alle kanten. Iets wat hij totaal niet krijgt. Moet gauw veranderen, want anders gaat Dolberg er maximaal 10 maken dit seizoen en mogen we blij zijn met een derde plek.
2. Klaas-Jan Huntelaar: ideale back-up en leermeester voor Kasper Dolberg.

Conclusie:
Het is 18 augustus. We hebben al vier superbelangrijke duels gehad (tweeluik met Nice, Heracles & Rosenborg) met de return tegen de Noren om de hoek. En opgesomd heeft Ajax baat bij het aantrekken van 7 (!!!!) spelers.

– 2 centrale verdedigers (vervanger Sanchez + back-up)
– 2 linksbacks (Dijks te slecht. Viergever is een centrale verdediger. Sinkgraven blessuregevoelig).
– 1 controleur (Schöne heeft zijn beste tijd gehad. Hoort een echte defensieve middenvelder).
– 1 creatieveling (Als Ziyech geblesseerd raakt, dus back-up meer dan noodzakelijk).
– 1 linksbuiten (concurrent voor Younes).

Dat er geen vervanger voor Sanchez is aangetrokken: bon. Maar er hadden al lang en breed vervangers moeten zijn voor Kenny Tete, Jairo Riedewald en Davy Klaassen. Mede daardoor is de uitschakeling voor de CL een feit en lijkt de EL mijlenver weg. Gisteravond was helemaal lachwekkend, dat de bank bestond uit o.a. Eiting, Dankerlui en Zeefuik. Die allen nog geen Eredivisieduel volmaakten in hun carrière.

Net als vorig seizoen zal de maand augustus/september bepalend zijn voor de rest van het seizoen. En we gaan voor de tweede keer het dekseltje op de neus krijgen dankzij Marc Overmars.

Tekst Martijn Hilhorst

2017-08-18T13:45:10+00:0018 augustus 2017|