De volgende basisspeler die vertrekt van het team dat Europa bijna veroverde, wellicht wel de meest geliefde speler bij de fans. Donny van de Beek vertrekt voor 39 miljoen euro naar Manchester United en dat bedrag kan nog oplopen tot 44 miljoen. Een uitstekend voorbeeld van dat de jeugd nog altijd de toekomst heeft. De middenvelder uit Nijkerkerveen kwam in 2008 in de jeugdopleiding van Ajax terecht en maakte in 2015 zijn debuut in het professionele voetbal voor Jong Ajax. 26 november 2015 maakte hij zijn debuut voor Ajax 1 in de uitwedstrijd tegen Celtic in de Europa League.

Hoewel alles na zijn debuut niet gelijk perfect ging voor de toen nog 18-jarige Van de Beek nam niet weg dat Frank de Boer altijd lovend over hem was. De trainer die veel te vinden was op de toekomst wist wat hij kon verwachten van het talent en gaf hem daarom opvallend veel speeltijd. Het lastige voor Van de Beek was dat Klaassen op dat moment bij Ajax speelde. 2 spelers die veel op elkaar leken qua spel en waar Donny ongetwijfeld erg veel van heeft geleerd. Niet heel gek dat de echte doorbraak van Donny van de beek 3 jaar later onder Keizer was. Na het vertrek van Davy Klaassen was de opvolger al direct bekent en die kans greep hij ook. Als nummer 10 maakte Van de Beek 11 goals en was hij 6 keer aangever in 34 wedstrijden en dat terwijl het een kleurloos seizoen was voor Ajax.

Net voor het seizoen dat Van de Beek zijn basisplaats te pakken had gebeurde natuurlijk iets verschrikkelijks. Boezemvriend Nouri zaktte in elkaar en we weten allemaal hoe dat afliep. De 2 waren beste vrienden en de families leken wel 1 familie. Ondanks dat waren ze ook jarenlang concurrenten van elkaar in de jeugd. Van de Beek speelde lange tijd in het tweede hoogste jeugdelftal van Ajax als nummer 10 terwijl Nouri dan in het hoogste team speelde. Later kwamen ze bij elkaar in het team en gingen ze samen op het middenveld spelen en dat leed vaak tot mooie dingen. Diverse keren werden ze kampioen en ook in Europa lieten ze zien wat Ajax was. Het hoogtepunt misschien wel de wedstrijd Ajax A1- Barcelona A1 waar Barcelona voetballes kreeg op de toekomst. De Spanjaarden konden van geluk spreken dat ze maar met 1-0 verloren want dat had veel hoger uit kunnen vallen.

De mentaliteit die Donny heeft is wel iets waar we met zijn allen erg van hebben genoten. Vele van ons zullen die ontlading van hem nog wel voor ons zien bij zijn eerste goal. De helft van zijn hoofd onder het bloed maar dat mocht de pret niet bederven want er was niks dat hem kon stoppen. Of de diverse foto’s waar je hem al zag juichen voordat de bal erin vloog denk bijvoorbeeld maar aan zijn goal tegen Tottenham uit of Chelsea uit. Met zijn loopvermogen 90 minuten lang was het voor elke tegenstander een nachtmerrie om tegen te spelen want hij bleef maar in beweging. Vele zullen de volgende dag met spierpijn wakker geworden zijn.

Dat je het kan tegen Engelse topclubs kan heb je al laten zien en daarom heb ik er alle vertrouwen in dat je gaat slagen in Manchester. Met je diepgang zullen veel tegenstanders achter je aan moeten rennen waar ze op je rug het prachtige nummer 34 zullen zien. Een prachtig eerbetoon waar je maar weer laat zien dat je hart op de goede plek zit. We zullen je missen maar je hebt het verdient. Veel succes en hopelijk is het een tot ziens en geen vaarwel want je bent altijd welkom in Amsterdam.

Geschreven door Bram Immerzeel, Foto Theo Kock fotografie

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl