Onlangs bereikte ons het goede nieuws dat Maarten Stekelenburg weer voor een jaartje heeft getekend bij onze mooie club. Mijn gedachten gingen meteen uit naar de club waar hij ooit is begonnen (na SV Zandvoort) : VV Schoten in Haarlem-Noord. Ik woonde namelijk bij die club om de hoek en het is dan ook de club waar mijn zoon zijn eerste stapjes op het voetbalveld heeft gezet (Maarten was toen allang weg). Ik herinner me dat het een hele leuke club was, met veel aandacht voor de jeugd. Er hing ook een prima sfeer. Ook mijn zoon is gaan keepen, toen hij in de D’tjes speelde werd hij gevraagd door zijn toenmalige trainer met het argument “is echt wat voor jou joh, want dan word je nooit gewisseld!” Hij speelde toen niet meer bij VV Schoten maar bij een andere club.

Ook Maarten is bij toeval gaan keepen. De vaste keeper van het elftal waarin hij speelde was geblesseerd en er was bekend dat Maarten “ook wel aardig kon keepen”, dus mocht hij het gaan proberen. En hij is nooit meer onder de lat weggegaan! De positie van keeper is best wel een aparte. Als vroeger een groepje ging voetballen werd vaak diegene die het minst goed kon voetballen op doel gezet. Maar dat is volkomen onterecht! Keepen is een vak apart en best een moeilijk vak ook nog, zo ontdekte ik tijdens de vele keeperstrainingen die ik heb bijgewoond.

Je moet het spel heel goed kunnen doorzien, je moet ook heel goed vooruit kunnen denken want je moet anticiperen op een spelsituatie die misschien gaat komen, je moet meecoachen vanuit de goal en het helpt als je zelf op een andere positie hebt gevoetbald, want dan ken je de situaties ook vanuit de andere kant. En wat dacht je van het jezelf naar links of rechts laten vallen, dat moet je maar durven!

De transfers van Maarten hebben VV Schoten financieel het nodige opgeleverd, zo werden bij de eerste transfer jacks voor de jeugdtrainers aangeschaft en bij een latere transfer werd er een heuse “Maarten Stekelenburgarena” opgezet. Maarten, welkom terug bij Ons Aller AJAX en veel plezier en succes gewenst dit jaar!

Column: Sasja van Rijsewijk

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl