De miljoenen zullen weer om onze oren vliegen als de transferperiode weer open is, zowel vanuit Amsterdam als naar Amsterdam. Ajax heeft natuurlijk al spelers aangetrokken (Giovanni en Antony) en ook zullen er naast Ziyech ongetwijfeld meer spelers vertrekken. Zo staan Onana, Tagliafico, Dest en Van de Beek al lange tijd in de belangstelling en er zullen alleen maar meer geruchten bijkomen. Als er daadwerkelijk meer spelers vertrekken zullen die natuurlijk opgevangen moeten worden. Dan kan je natuurlijk de transfermarkt opgaan maar de jeugdopleiding is er natuurlijk ook niet voor niks. Lopen er talenten rond die we misschien in de gaten moeten houden?

Dat Ajax het zo goed doet in de Youth League zal toch wel moeten betekenen dat er wel wat talent rondloopt. Ook is Jong Ajax op een keurige 3de plek geëindigd. Maar wie zijn dan die grote talenten die misschien de kans moeten krijgen.

Jurrien TImber: De 19 jarige verdediger heeft het afgelopen jaar een goed seizoen achter de rug. Een basisplaats in Jong Ajax, debuut bij de selectie van het eerste in de Champions League en zijn debuut bij Ajax 1 kan je zeggen dat dit jaar goed heeft uitgepakt. Mede door blessures stond hij tegen Heerenveen (laatste wedstrijd voor de corona stop) met zijn debuut direct in de basis en speelde hij een goede wedstrijd. Het was duidelijk te zien dat hij uit de Ajax school komt want aan de bal was hij ijzersterk. Niet gek natuurlijk als je vanaf 2014 al bij Ajax speelt. In de duels stond hij absoluut zijn mannetje en met wat meer ervaring zou hij zomaar de nieuwe leider van de achterhoede van Ajax kunnen worden. Overigens speelde hij voordat hij bij Ajax kwam in de jeugd bij Feyenoord. De riskante overstap lijkt voor hem op dit moment goed uit te pakken en is denk ik absoluut een speler die we met zijn allen in de gaten moeten houden.

Kenneth Taylor: Bij een vertrek van Donny van de Beek lijkt Ajax de opvolger al in huis te hebben. Los van dat Taylor zomaar het broertje had kunnen zijn van Donny van de Beek is het een hele talentvolle middenvelder. Het is bekend dat Ten Hag graag met 2 controleurs op het middenveld speelt en dat komt voor Taylor goed uit want daar is hij op zijn best. De 18 jarige linkspoot heeft dit seizoen een basisplaats te pakken in Jong Ajax en was aanvoerder op het WK 018. Dat WK vloog Nederland er in de halve finale uit via penalty’s tegen Mexico. Ook in de youth league speelt Taylor elke wedstrijd. Taylor speelt vanaf zijn 8ste bij Ajax en het lijkt een kwestie van tijd voordat hij zijn debuut gaat maken in het eerste.

Brian Brobbey: Geen verdediger die ernaar uitkomt om in het weekend tegen hem te spelen. Brobbey heeft niet voor niets de bijnaam Brobbeast en maakt naast zijn bijzondere postuur ook al jaren indruk dat hij niet veel moeite heeft met het scoren van goals. Ondanks dat hij even moest aanpassen dat hij nu met Jong Ajax tegen wat oudere verdedigers speelt heeft hij 13 wedstrijden gespeeld en daarin 7 keer gescoord, daarmee kan je zeggen dat hij een prima seizoen achter de rug heeft. Zeker als je bedenkt dat hij maar 2 wedstrijden de volle 90 minuten heeft gespeeld en er lang uit heeft gelegen met een enkelblessure. Door die blessure mistte hij onder andere het WK 018. De 18 jarige spits speelt al 10 jaar bij Ajax en de kans lijkt klein dat hij Ajax 1 niet gaat halen.

Sontje Hansen: Wellicht de speler die de grootste stappen heeft gezet van alle spelers op de toekomst. Dit seizoen pas aangesloten bij de 019, basisplaats te pakken, topscoorder op het WK in Brazilië, complimenten krijgen van Griezmann, doorbreken bij Jong Ajax en ook nog is je debuut maken in het eerste. Dat was het seizoen van Sontje Hansen in een notendop. De aanvaller die zowel aan de buitenkant als in de spits kan spelen heeft een droomseizoen achter de rug en dat heeft ook het buitenland meegekregen. Manchester City is erg geïnteresseerd in het 18 jarige talent. Gelukkig heeft Ajax al laten weten dat ze hun talenten niet makkelijk laten gaan en is het hopen dat we Hansen nog lange tijd in het Wit-Rood-Wit mogen zien. Na 7 jaar in de jeugd rondgelopen te hebben is het misschien tijd om in het eerste te gaan voetballen?

Enric Llansana: Wellicht de minst bekende van dit lijstje maar absoluut een groot talent. De controlerende middenvelder (speelt voornamelijk voor de 019) speelt al sinds 2012 bij Ajax en is een speler voor de toekomst. Corona kwam eigenlijk precies op het verkeerde moment voor deze speler want hij leek steeds meer speelminuten te krijgen bij Jong Ajax. Ondanks dat kan hij zijn talenten wel weer laten zien in de Youth League waar hij als aanvoerder naast Kenneth Taylor speelt op het middenveld (wellicht over een aantal jaar in de Johan Cruijff Arena). De kans bestaat dat het voor Llansana het langst duurt voordat hij wekelijks in het eerste te bewonderen is als je hem vergelijkt met andere in dit rijtje maar met zijn spaanse temperament zou hij over een aantal jaar een absolute meerwaarde kunnen zijn in het eerste.

Naci Unuvar: Dan gaan we van de minst bekende naar de bekendste in dit rijtje. Naci Unuvar is al de hele wereld over gegaan met bepaalde video’s (denk aan de bal met buitenkant schoen). De spelmaker heeft erg veel weg van Nouri en dan is het ook niet gek dat die vergelijking vaak gemaakt wordt. De 17 jarige spelverdeler lijkt zijn basisplaats bij Jong te pakken te hebben terwijl hij zijn debuut in het eerste ook al heeft gemaakt. In de bekerwedstrijd Ajax- Spakenburg kwam hij als invaller in het veld en mocht hij vanaf 11 meter de 7-0 maken. De nummer 10/ linksbuiten zal alleen fysiek sterker moeten worden volgens vele voordat hij de stap kan maken naar het eerste. Ik kan persoonlijk zelf niet wachten totdat Naci te bewonderen is in het mooiste stadion van Nederland.

Er lijkt weer een gouden lichting aan te komen. Het is hopen dat ze de kans krijgen en pakken zodat er weer een jeugdig Ajax op het veld staat met veel spelers uit de eigen jeugdopleiding. De toekomst zal uitwijzen hoe de talenten zullen uitpakken maar 1 ding is zeker: De jeugd heeft nog altijd de toekomst.

Tekst: Bram Immerzeel