Vandaag de dag wordt Ajax steeds meer in verband gebracht met transfers van grote spelers. Sporadisch lukt het zelfs om ze binnen te halen, kijk maar naar een Tadic of Blind. Ook al is dat zeker niet altijd zo geweest. Er zijn jaren geweest waar we als supporter al tevreden moesten zijn met een ervaren, slome en kale Duitser. Maar soms waren er geruchten, transfergeruchten die bijna werkelijkheid werden en ons hart sneller liet kloppen.                                                                      20 juli 2014, Samuel Eto’o moet om 18:00 beslissen of hij de transfer naar Ajax ziet zitten.    

Het is de zomer van 2014, Ajax kan met een opgeheven hoofd vakantie vieren met een kampioenschap en een Champions League ticket in de broekzak. De bekerfinale werd wel met een pijnlijke 5-1 van Pec Zwolle verloren, maar daar praat ik liever niet over. Naast de spelers die met Oranje Brazilië onveilig gingen maken, had Marc Overmars ook een drukke zomer. Het 33ste kampioenschap werd geprolongeerd, maar zonder echte goalgetter. De IJslandse Kolbeinn Sigthórsson was met zijn 12 doelpunten niet de gewenste spits en mocht opzoek naar een andere club. Een vervanger vinden was nog niet zo gemakkelijk. Zivkovic en de Poolse Arek Milik werden aan de selectie toegevoegd, maar toen zag onze directeur van voetbalzaken opeens het levenslicht in de legende uit Kameroen.

Samuel Eto’o was en is natuurlijk niet een willekeurige onbekende voetballer uit het Oostblok of Scandinavië, men was daarom ook erg verrast door deze roddel. Als je bij Barcelona, Real Madrid, Chelsea en ga zo maar door, furore kan maken, lijkt naar de Eredivisie gaan een redelijk merkwaardige stap. Maar de voormalig best betaalde voetballer van de wereld was transfervrij en had in een interview verteld dat geld geen grote rol meer speelde. De interesse van Ajax was dus zeker niet gek te noemen. Oud speler van Ajax en voormalig international van Kameroen, Eyong Tarkang Enoh, heeft zelfs nog sms contact gehad met Eto’o om te vragen of hij interesse zou hebben in een avontuurtje in ons kleine landje. En ik weet niet of het door Eyong kwam of door de stand van de maan, maar de man die de Champions League vaker won dan PSV en Feyenoord bij elkaar stond open voor de belangstelling van onze Amsterdamse club. Een transfer was opeens wel heel dichtbij!

’Samuel kwam erg gretig op me over, hij is fit en heeft een grote drive om te presteren’, verteld Overmars, nadat hij met hem in Parijs had gesproken. De bal ligt volledig bij het oud-teamgenoot van Messi en Henry, Ajax heeft namelijk al een contract aangeboden voor één of twee jaar. Marc is wel duidelijk en zet een deadline van 20 juli 2014, 18:00. Als er dan geen antwoord is moet er gezocht worden naar een andere spits en men wil dat niet te overhaast doen. Naast de godenzonen hebben ook Liverpool, Arsenal, As Roma en Internationale trek in de viervoudig speler van het jaar van Afrika. Concurrentie genoeg, maar ik en vele andere hadden toch een opgetogen onderbuik gevoel voor een ware transferstunt.

17:55 en nog steeds geen Nu.nl melding, ik kreeg er een hard hoofd in. 18:00, nog steeds niets. De kans lijkt gevlogen, Eto’o komt niet naar Amsterdam. Hij heeft niets van zich laten horen, de lijn bleef stil. We konden niet gaan genieten van een ware wereldspits het aankomende seizoen. Later in augustus tekende hij een contract bij Everton, dat hem niet heel lang kon gebruiken, want na een half jaar begon hij een nieuw avontuur in Sampdoria. En zo eindigde de soap van Ajax en Samuel Eto’o. We zullen nooit te weten komen of hij de sterren van de hemel had gespeeld, een hattrick tegen Feyenoord had gescoord of zichzelf de koning van Amsterdam had mogen noemen, maar het was wel akelig dichtbij.

Blog: Bram Schutte