In de 27 jaar dat ik Sudtours heb mogen runnen en ook Dutch Bird en in die tijd o.a. het vliegvervoer voor Ajax heb mogen vervullen staan 2 evenementen op mijn netvlies. We hebben het over de finale in Athene voor bekerwinnaars. Wedstrijden volgen elkaar snel op en je moet razendsnel beslissen nemen. Geautomatiseerd was er nog nauwelijks. In de halve finale speelde Ajax tegen een Spaanse opponent, ik dacht Athletic Club en in Spanje won Ajax met 3-2 dus prachtig uitgangspunt. Maar zeker nog geen garantie voor plaatsing in de finale. De thuiswedstrijd in was in het Olympisch stadion. Mobiele telefoon was er nauwelijks en had volgende afspraak met medewerkster gemaakt.

Bij hoofdpostkantoor kon je tot 21.00 de post inleveren die dan de volgende dag bezorgd werd. Als bij rust Ajax voor zou staan nam ik de gok een mailing te versturen met vliegreis en kaarten voor de finale. Ajax maakte 2 minuten voor rust de 1-0 dus de mailing ingeleverd en volgende morgen hadden de reisbureaus het aanbod concreet voor zich. Reisbureaus begrepen er niets van dat de mailing er al was. Arend de Roever was toen het officiele reisbureau van Ajax. Sudtours was net begonnen met automatisering en we konden snel tickets draaien naar Athene. Die hebben wij toen voor Arend de Roever gemaakt en wij mochten ook paar charters doen met verblijf op Griekse eilanden als Kreta, Rhodos en Kos. Er zat maar paar dagen tussen halve finale en finale. Wij waren in 1 dag compleet uitverkocht maar Arend de Roever natuurlijk ook. Op Schiphol was het wel een chaos want daar  moesten betalingen gecontroleerd worden. Maar wat doe je als je 50 x Jansen hebt ? Kortom iedereen ging op reis in goed vertrouwen. Op diverse bestemmingen heb ik nog jarenlang schilderingen van Ajax supporters gezien. Geweldige actie met Arend ! Zou nu onmogelijk zijn. Het was echt pionieren, een paar nachten semi geautomatiseerd 10.000 tickets Athene draaien.

Een 2e onvergetelijke vliegreis was een trip met Ajax elftal naar Lissabon en Cairo. Ajax verbleef in Portugal en met mijn airline Dutch Bird moesten we Ajax in Lissabon ophalen en vervolgens doorvliegen naar Cairo waar Ajax tegen de kampioen speelde. Mido speelde toen bij Ajax, nog afgeslankt en razend populair, Cairo stond op zijn kop. Op die reis waren iets van 30 reisagenten meegegaan. Bij aankomst een grote chaos, we werden als helden binnengehaald en met politie escorte door Cairo geloosd en het leek wel of de Champions League was gewonnen. Voor het hotel bekende taferelen. In de ochtend naar de Pyramides geweest, geweldige belevenis. En in de namiddag speelde Ajax. Met de supporters uit Egypte een groot feest, ondanks dat Ajax won met 2-1. En na afloop gelijk naar het vliegveld. Niemand gelooft dan wat je vertelt. En dit alles binnen 30 uur. Zie foto uit die tijd met Mido erop en vele sterren uit die tijd van . Kijk meer mee en zie : Tonnie Bruin Slot, Ruud Krol, Ronald Koeman, Galasek, Pienaar, Chivu, Aron Winter, Sikora, vd Meyde, Wamberto, David Endt,, daarachter Litmanen, Trabelsi, Mido, Richard Witschge,Bergdolmo,Maxwell, Stekelenburg (nu terug bij Ajax !), Johny Heitinga, achteraan Ibrahimovic., Passanen Sorry paar herken ik niet . Op foto ontbreken vd Vaart, Sneijder en Boukhari…..wat een selectie.!

Heb jij de laatste jaren een buitenlandse trip met Ajax meegemaakt en wil jij je ervaring delen met andere Ajacieden dan zijn wij op zoek naar jou. Stuur dan jou verhaal en foto’s in via info@ajaxmuseum.nl en wij delen deze dan op onze website www.ajaxmuseumnl en op onze sociaal media kanalen.