Het morren is begonnen. Onvrede stapelt op. Na opnieuw een onthutsende voorstelling wordt de roep om verandering steeds groter. Het leek wel of heel Amsterdam met een hardnekkige verkoudheid kampt, want zovele zakdoekjes zag men nog nooit. Maar wie is eigenlijk de patiënt?

Ziek, zwak en misselijk. Zo kunnen we het seizoen zo op één derde van de rit het beste samenvatten. Natuurlijk ligt de basis in het voorseizoen met het wegvallen van Appie, maar ondertussen zijn we meer dan een kwartaal verder en is de patiënt Ajax nog altijd aan het kwakkelen. Hoera, er is nog altijd kans via de beker maar de competitie lijkt nu al gespeeld. De Lucky LED-lampen hebben nu al een gat geslagen door ook hun slechtste wedstrijden te winnen en de concurrenten morsen dat het een lieve lust is. We gaan eens op zoek naar een goede diagnose en probleemstelling.

Voorronde Sjampionnekliek bleek te hoog gegrepen. Europa League koorts zou verdwenen moeten zijn na vorig seizoen de finale te hebben gehaald, maar de thermometer gaf anders aan. De resultaten in Friesland en in 010 verdoezelen en camoufleren perfect hoe ziek de zieke is. Met 0-4 en 1-4 lijkt dat ook zo. Maar wie de patiënt heeft zien zwalken over de groene akkers weet wel beter.

Keizer deed het leuk met de jonkies, maar met iets meer volwassen spelers heeft hij meer moeite, zo is gebleken. Oom Dagobert in het pluche verkoopt zijn beste spelers en haalt er een kleuterklas voor terug in de hoop dat. De slangen op de bank kronkelen dat het een lieve lust is en azen op het leven van de hoofdtrainer, die nog altijd het vertrouwen van de directie geniet. Maar hoe harder dit geroepen wordt, hoe sneller de kale schedel van de neef van Piet op het hakblok ligt.

Is er een dokter in de zaal? Meer dan dat: er is zelfs een wonderdokter nodig om deze patient te laten opkrabbelen. Binnenkort komt er een Turkse bisschop uit Spanje die ook in het rood en wit zijn kunstjes vertoond. En zijn geloofwaardigheid is ook niet bepaald hoog te noemen. Maar tóch vraag ik hem: ” Sinterklaas, ik wil maar één cadeautje! Kunt u onze Griekse held weer beter maken?”