Column: Tol van de roem

//Column: Tol van de roem

Column: Tol van de roem

Succes is een keuze, zo pretendeert men altijd te zeggen. Zoiets komt echter niet aanwaaien, want vaak is het een proces dat gepaard gaat met veel arbeid en gedurfde investeringen. Het salarisplafond werd eindelijk losgelaten en spelers met deze goede primaire arbeidsvoorwaarden krijgen hierdoor weer plezier in hun werk. Die gevolgen waren vorig seizoen duidelijk zichtbaar…

Succes heeft echter ook een keerzijde. Europees gezien werken we hier in Nederland met begrotingen waarom in de landen om ons heen gelachen wordt. De startpremie van de Premier League per club is al hoger dan de totale begroting van de vaderlandse topclub. Dat zegt veel, zo niet alles. Aangezien wij hier in Nederland móeten werken met sluitende begrotingen is er (logischerwijs) geen ruimte voor investeringen die men zich niet kan veroorloven. Daar heeft men in Engeland, Italië en Spanje zichtbaar minder last van.

Geen salarisplafond meer geeft echter geen enkele garantie dat je jouw zorgvuldig samengestelde selectie intact kunt houden. In vergelijking met een jaar eerder is het complete middenveld al weggehaald door de aasgieren uit Zuid-Europa. En aangezien we nog niet aan het einde van deze maand zitten loert er meer gevaar vanuit die richting. Natuurlijk worst hierop geanticipeerd, maar je levert ontegenzeggelijk kwaliteit in. Bovendien moet er weer gebouwd gaan worden aan een nieuw team. Schaven, slijpen en automatismen inbouwen, zodat die machine weer moet gaan lopen. Maar zoiets kost vooral veel tijd en arbeid. Tijd is er niet veel, want de belangrijkste wedstrijden dienen zich al aan in de vorm van voorrondewedstrijden van de Champions League. De nationaal kampioen moet dus al snel aan de bak met een spelersgroep die op dit moment nog niet weet of zij na 1 september nog wel bij dezelfde werkgever hun kunsten vertonen.

Kortom: In het opportune voetbalwereldje is er altijd ruimte voor speculaties. Hoe het er na genoemde datum allemaal uitziet is dan ook maar de vraag. Eerst die voorronden overleven, want dat is prioriteit nummer één. En daarna maar weer zien zoals ieder jaar als de kruitdampen zijn opgetrokken. Nog 25 dagen….

2019-08-06T10:44:18+01:006 augustus 2019|