Nu het nog maar een maandje duurt tot het nieuwe seizoen gaat beginnen kunnen we langzaam aan gaan kijken hoe de selectie van Ajax ervoor staat. Echte conclusies vallen nog moeilijk te trekken na 1 oefenwedstrijd maar Overmars zal toch voor de deadline (5 oktober) een brede selectie moeten hebben samengesteld. Daarom nu alles maar even op een rijtje: wat zijn de mogelijkheden met deze selectie?

Keeper: Op goal is Ajax erg afhankelijk van Andre Onana. De goalie uit Kameroen zal nog wel is een transfer kunnen gaan maken en dan lijkt Ajax wel een probleem te hebben. In de jeugd lijken keepers als Scherpen en Kotarski nog niet ver genoeg en om de 37-jarige Maarten Stekelenburg een heel seizoen te laten keepen lijkt ook nog niet zo’n goed idee. Bij een vertrek van Onana moet Ajax dus nog opzoek naar een vervanger.

Rechtsback: Deze positie lijkt prima bezet bij Ajax. Met Dest en Mazraoui lijkt Ajax zich daar geen zorgen over te hoeven maken. De geruchten rond Dest lijken steeds minder concreet te worden en daarom lijkt de kans steeds groter dat hij ook aankomend seizoen in de Johan Cruijff Arena te bewonderen is.

Centraal achter: Linkscentraal zal Blind komen te spelen en met Lisandro Martinez die daar ook uit de voeten kan zal voor die positie geen aankoop nodig zijn. Rechtscentraal zijn er ook verschillende opties. Zo heb je Miljoenenaankoop Alvarez die het wellicht dit seizoen wel gaat waarmaken, Perr Schuurs die aangeeft dat hij dit seizoen zijn kans wil grijpen op een basisplaats en dan heb je ook nog  aankomend jeugdtalent Jurriën Timber die misschien dit seizoen volledig gaat doorbreken. Wat mij betreft hoeft Ajax voor deze posities geen versterkingen te kopen.

Linksback: Tagliafico lijkt dit seizoen te gaan vertrekken en zijn landgenoot Martinez lijkt dat gat te gaan opvangen. Daarmee valt wel een Back-Up voor Blind weg en daarom zal een linkbenige verdediger huren geen overbodige luxe zijn. Vorig jaar huurde Ajax Castillo van Chelsea die bijna alle wedstrijden speelde voor Jong Ajax maar bij hem is de optie tot koop niet ingediend. Douglas is wel een linksback die eraan komt maar lijkt nog niet klaar voor Ajax 1. Bij een vertrek van Tagliafico heeft Ajax dus nog een Linksbenige verdediger nodig als Back-Up voor Blind en/of Martinez.

Controlerende middenvelders: Het is bekend dat Ten Hag graag speelt met 2 zessen en dat zal hij dit seizoen ook weer gaan doen. Met Martinez die daar nu weg lijkt te vallen en Alvarez die wat mij betreft niet goed genoeg is voor die positie komen er andere spelers in aanmerking. Of Ajax daar spelers voor moet kopen is maar de vraag. Met Eiting, Ekkelenkamp, Marin, Gravenberch, en Donny van de beek die wellicht vaker als 6 gebruikt gaat worden dan als 10 lijkt er genoeg keus te zijn. Met het oog op de toekomst lijkt een aankoop ook overbodig. Met talenten als Taylor en Llansana die dit seizoen wellicht gaan doorbreken zal een aankoop de jeugd alleen in de weg gaan staan.

Nummer 10: Promes lijkt dit seizoen meer van de 10 positie te gaan starten wat dus zal betekenen dat Van de Beek dus meer naar achteren zal spelen. Dat neemt niet weg als Promes een blessure krijgt of vanaf de zijkanten gaat spelen dat Van de Beek ook gewoon als nummer 10 uit de voeten kan. Met talenten als Ünuvar en Giovanni die deze zomer overkwam uit Brazilië lijkt een aankoop voor de nummer 10 positie overbodig. Ook zal Marin die bij Standard Luik meer op 10 speelde die positie bij blessures van anderen kunnen invullen.

 

Linksbuiten: Tadic lijkt dit seizoen in de Eredivisie weer meer van de linkerkant te gaan spelen. Al zou Tadic in de spits gaan spelen bijvoorbeeld bij Champions League wedstrijden zal Promes prima vanaf Links kunnen gaan spelen wat dus zal betekenen dat Van de beek op 10 gaat spelen. Verder is het de vraag hoe Noa Lang zich dit seizoen zal gaan ontwikkelen al zal hij wel aan zijn rendement moeten gaan werken om wekelijks in Ajax 1 uit te willen komen. Met talenten als Unuvar en Hansen die eraan zitten te komen lijkt het niet nodig om een nieuwe linksbuiten te kopen.

Rechtsbuiten: De vervanger voor Ziyech is al gekocht en die luistert naar de naam Anthony. Neres kan natuurlijk ook van beide kanten spelen en zo kan Ajax een beetje schuiven tussen de voorhoedespelers. Zo zal het een hele strijd worden wie er in de basis zal starten en dat hoort natuurlijk ook bij een club als Ajax.

Spits: Als Tadic daadwerkelijk meer van links zal gaan spelen zullen Traoré en Huntelaar gaan strijden om de spitspositie. Met Bryan Brobbey die er aan zit te komen kun je stellen dat Ajax voorin goed bezet is.

Kort samengevat lijkt de kans aannemelijk dat Tagliafico en Onana gaan vertrekken. Dit zal betekenen dat Ajax op zoek moet naar een nieuwe eerste keeper en lijkt het mij handig als Ajax een linksbenige verdediger huurt die als Back-up zal gelden voor Blind en/of Martinez. Door hem te huren kan Douglas dit seizoen veel minuten maken in Jong Ajax en misschien het jaar daarop doorbreken in Ajax 1. Voor de rest staat de selectie er prima voor en zal Ajax wat mij betreft alleen de transfermarkt op moeten als er een basisspeler vertrekt. Wel vind ik dat Ajax ook al vertrekt er een basisspeler moet kijken naar de jeugd want de toekomst is er natuurlijk ook niet voor niets.

Geschreven door Bram Immerzeel.

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl