Het is 8 Juli 2017, de hele voetbalwereld staat even stil. Iets wat op het oog onschuldig lijkt veranderd in nog geen uur in een verschrikkelijke situatie. Nouri ging uit zichzelf op de grond zitten maar hoe langer het duurde hoe meer angst er om de hoek kwam kijken. De situatie wordt afgeschermd met doeken en zo blijft iedereen in verbazing achter. Dan komt de camera te staan op de huilende medespelers en ook Jack van Gelder stond bijna in tranen het laatste woord te doen. Een paar dagen na het ongeval kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten over Nouri. Hij is hersendood.

Een jongen van 19 zonder basisplaats in Ajax 1. Toch heeft hij het voor elkaar gekregen dat we al jaren van alles over hem hoorde en voordat hij zijn debuut maakte kende bijna elke Ajacied hem al. De lieve, Goedlachse jongen die met iedereen het beste voor had. Of die nou in video’s op Youtube aanwezig was of de pers te woord na een bekerwedstrijd, altijd had hij respect voor iedereen en kwam het uit zijn hart. We weten nog wel de video over Nouri voor zijn debuut in de beker tegen Willem 2. De liefde voor zijn familie, zijn katten, de buurjongens voor iedereen. En na de wedstrijd, waarin hij natuurlijk die vrije trap scoorde, stonden de buurjongens hem natuurlijk op te wachten. Heel even mochten ze van Appie luidruchtig zijn maar bijna direct zij hij: ‘Hé, doe wel rustig, de buren en zo’. Toch wel bijzonder dat hij op zo’n moment toch even aan de buren denkt.

Ondanks dat we nooit zullen weten hoe groot hij was geworden als voetballer kunnen we nog altijd van zijn hoogtepunten genieten op Youtube. Al was het in de Youth League, Eredivisie, KNVB Beker of met Jong Ajax. Overal liet hij zien wat hij kon en spatte het plezier ervan af. Vele zullen het moment in de Youth League nog wel herinneren aan de linkerkant van het veld, met een schijnschot liet hij zijn tegenstander omvallen en liep hij er zo langs, diezelfde jongen die al de hele wedstrijd overtredingen op Appie maakte omdat hij Appie maar niet te pakken kreeg. In plaats van boos te worden pakt Nouri gewoon sportieve revanche waar de tegenstander tot op de dag van vandaag nog een slecht gevoel over zal hebben. Of het moment van zijn debuutgoal dat hij vraagt of hij de vrije trap mag nemen. Overtuigend schiet hij hem rechtsonder in de goal en hoort ook hij in het rijtje thuis van scorende Ajacieden tijdens hun debuut.

Los van zijn voetbalkwaliteiten was het een hele warme jongen. Iets wat je terugziet als er in de media verschijnt dat Nouri nooit meer kan voetballen. Sommige Feyenoord supporters zijn naar Amsterdam afgereisd om Appie te eren. Ze staan tussen de duizenden Ajacieden in. Jong of oud, allochtoon of autochtoon, Ajax of Feyenoord fan het maakt die dag even allemaal niet meer uit. Zelfs de stoerste jongens staan in tranen en dat allemaal heeft Appie voor elkaar gekregen. Rivaliteit wordt in de eerste speelronde in de eredivisie even opzij gezet. Bijna alle clubs hadden iets speciaal voor Nouri opgehangen en ook spelers individueel dachten aan Appie. Dat was niet alleen in Nederland zo, El Ghazi die toen bij Lille speelde had een shirt onder zijn shirt speciaal voor Nouri aangedaan. Toen hij ook nog kon scoren trok hij zijn shirt uit en steunde hij Appie op een prachtige manier. Helaas was de scheids een idioot eerste klas en gaf hij El Ghazi de gele kaart maar dat maakte de actie er niet minder mooi op. Ook Kevin Prince Boateng speelt tot op de dag van vandaag met schoenen waar StayStrongAppie opstaat. Ook iets wat in binnen en buitenland overal op nummer 1 trendig stond: #StayStrongAppie. Overal kwamen filmpjes en foto’s voorbij van of over Appie waaronder stond #StayStrongAppie.

De 34ste titel die vorig jaar behaald werd stond natuurlijk in het teken van Abdelhak Nouri. De vader en broer die op het podium kwamen en het scanderen van Appie kon weer beginnen. Een prachtig moment in een huldiging waar misschien wel 50 keer de naam Nouri gescandeerd werd. Alle ajacieden op het podium hadden een shirt van Appie aan en overal was te zien dat deze, waar we zo lang met zijn allen op hebben gewacht echt voor Appie was en is en altijd voor Appie zal blijven.

1 ding is duidelijk, nummer 34 zal altijd van Appie blijven en wel zullen hem nooit vergeten. We wensen met zijn allen de familie Nouri nog altijd heel veel sterkte en we zullen altijd aan hun blijven denken. Appie is iemand waar we trots op moeten zijn en die zullen we voor altijd moeten koesteren.

Appie wij missen je!
Appie wij houden van je!
Appie jij bent Ajax!
Stay Strong Appie!

Blog: Bram Immerzeel, foto www.kurf.nl