Na een vliegreis van 2250 km en nog eens een busreis van 100 km kwam ik eindelijk aan in Lahti. De geboortestad van Ajax-legende Jari Litmanen en de stad waar de legendarische rugnummer 10 sinds 10-10-2010 een standbeeld van zichzelf heeft staan.

Met mijn Ajax-sjaal om liep ik de bus uit. Het eerste contact dat ik legde was met een dakloze man. We raakten in gesprek en hij wees me de weg naar het standbeeld. Daar aangekomen haalde ik de sjaal van mijn nek en deed deze om het beeld van Jari Litmanen.

Achter mij was een baseball-wedstrijd bezig. Het veldje ernaast een voetbalwedstrijd. Na enkele minuten realiseerden een paar fans dat het beeld van Jari Litmanen een wit-rood-wit sjaal om had en liepen naar het beeld toe. Ze vertelden vol trots over Litmanen maar dat hij, ondanks zijn standbeeld, eigenlijk te weinig respect krijgt van de Finnen. “Litmanen is een held in Finland, maar voor jullie in Amsterdam is hij een God”, zei een oudere man waarmee ik in gesprek was.

Ik adviseer Ajacieden echt om het standbeeld een keer te bezoeken, als je het al niet gedaan hebt. Het beeld is makkelijk bereikbaar. Je vliegt vanuit Amsterdam naar Helsinki in 2 uurtjes vliegen. Daar pak je de bus (1,5 uur) of de trein (1 uur) naar Lahti. Een retourtje bus/trein kost ongeveer €20.

Tekst en foto Dino