Omdat mijn vader voor Ajax was. Omdat wij zijn Ajax en wij zijn de beste. Maar er is meer. Je bent voor Ajax als je in voetbalmagie gelooft. Je bent voor Ajax als je echt in Godenzonen gelooft.

Hoe alles wat Dennis Bergkamp doet er simpel uit ziet maar zo moeilijk is. Hoe Lasse Schöne keer op keer een vrije trap erin lepelt, zelfs in Estadio Santiago Bernabéu, zelfs tegen Thibaut Courtois, zelfs uit een onmogelijke hoek. Hoe Matthijs de Ligt als tiener de meest volwassen verdediger van Europa is. Hoe Donny altijd op de goede plek staat, alsof hij daar door iets wordt neergezet. Hoe Frenkie de Jong met de moeilijkste dribbels toch altijd simpel speelt. Hoe Marco van Basten altijd kan scoren, kan juichen en kan zeggen dat hij dan oceaanvreugde hoort. Hoe Hakim Ziyech wordt aanbeden door een fan in Lille. Hoe Appie in ieders hart zit omdat hij simpelweg zichzelf was. Hoe Johan voetbalde als God. Ajacieden zijn godenzonen. 

De voetbalsambals van David Neres. De stift van Fischer tegen Gabor Babosz. Hoe we toch van Schalke wonnen. Hoe we met het kleinste budget het beste waren. De punt van Kluivert. Het eeuwige gekap van Zlatan Ibrahimovi? tegen NAC. De hak van Rafael van der Vaart  in de Klassieker. Het stiftje van Kasper Dolberg over die keeper van Lyon. Finidi George met de buitenkant. Die omhaal en daarna die oceaanvreugde. Hoe voetbalbejaarde Klaas Jan Huntelaar Groningen aftroeft op gretigheid en Ajax naar het kampioenschap schiet. Hoe Hakim Ziyech naar Quincy Promes en dat dan steeds weer en steeds weer succes. Hoe gewone jongens aankomen op hun achtste en later weggaan als de allerbeste. Hoe je zo veel lef kunt hebben terwijl iedereen denkt dat je slechter bent. De Zidane van Dušan Tadi? en de goal van David Neres en dan heel Bernabeu stil. Ajax is voetbalmagie. 

Al die magie kun je niet bepalen en godenzonen kun je niks leren. Daarom zijn de beste Ajax trainers, coaches die geloven in de magie en vertrouwen op de goddelijkheid van onze godenzonen. En dat is waarom ik voor Ajax ben: omdat ik geloof in voetbalmagie en de goddelijkheid van onze godenzonen.

Dit bericht is ingezonden en de schrijver wil anoniem blijven.

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl