Niemand die het voor mogelijk had gehouden, maar het gebeurde wel. Feyenoord ging hard onderuit in de kampioenswedstrijd tegen stadsgenoot Excelsior (3-0). Alle voorbereidingen waren getroffen om er een feest van te maken in Rotterdam, maar dit was tevergeefs. De formatie van trainer Giovanni van Bronkhorst wist niet te inspireren, en zo is er nog een kans voor Ajax het kampioenschap op de laaste speeldag binnen te slepen.

De ploeg van trainer Peter Bosz had een gemakkelijke middag tegen degradant Go Ahead Eagels, het werd maar liefst 4-0. Ajax begon met 6 basisspelers op de bank, die rust kregen voor de belangrijke uitwedstrijd tegen Lyon. De wedstrijd kwam pas op gang toen Justin Kluivert in de 20ste minuut van grote afstand de eerste goal wist te maken. Daarna was het verzet van De Eagles eigenlijk al gebroken, want een paar minuten later maakte Kasper Dolberg er 2-0 van door een iets wat van richting veranderd schot. Na rust was het invaller Frenkie de Jong die er al snel 3-0 van maakte waarna Ajax in een wat rustiger tempo ging spelen. Dit tot ergenis van Bosz, maar ondanks het lage tempo kreeg Ajax genoeg kansen tegen de verslagen Deventernaren. Mateo Cassierra bepaalde de eindstand uiteindelijk op 4-0.

Tijdens de wedstrijd juichte het publiek in de Johan Cruijf Arena ook voor een toch wel verassende voorsprong voor Exelsior, wat maar liefst drie keer scoorde tegen Feyenoord.
Weinig ajacieden hadden de hoop dat de kleine stadsgenoot een kampioensfeest zou verpesten, maar dat bleek wel het geval. De Kralingers waren feller in de duels, en wisten daardoor Feyenoord goed af te stoppen. Door de nederlaag is het verschil tussen Ajax en Feyenoord met nog één wedstrijd te spelen nog maar 1 punt. Dus aan een gelijkspel of nederlaag van de Rotterdammers heeft Ajax genoeg om de titel te behalen, mits het zelf weet te winnen in de uitwedstrijd tegen Willem II.

Dus na de geweldige wedstrijd tegen Olympique Lyon van afgelopen woensdag, is na zondag ook duidelijk dat de landstitel nog een prijs op kan leveren. Op twee fronten wordt dus nog meegestreden, iets wat de afgelopen jaren toch niet is voorgekomen zo laat in een seizoen. De landstitel hebben we niet meer in eigen hand, dus dit blijft een kwestie van hopen op een misstap van de concurentie uit Rotterdam. Maar na vandaag blijkt maar weer dat alles mogelijk is. Deze week is dus cruciaal voor het slagen van het seizoen, met te beginnen de tweede halve finale Europa Leagea tegen lyon in Frankrijk. Waar een 4-1 voorsprong moet worden verdedigd. Zondag moet dan tegen de Tilburgers drie punten worden gepakt, en tegelijkertijd hopen dat Heracles net zo scherp is als Exelsior. Het zou geweldig zijn om na vorig seizoen waar de landstitel werd weggegeven, dit seizoen op de laatste speeldag onverwacht toch de titel te kunnen pakken. Makkelijk zal het niet zijn om zowel de Europa League als de landstitel te veroveren, maar na vandaag blijkt wederom dat alles mogelijk is..

Door: Jordy de Vries