De afgelopen jaren heeft Ajax jeugdspelers op verschillende manieren proberen te laten doorbreken. Verhuren leek vaak geen optie behalve voor spelers waar de kans nihil leek om een basisplaats te veroveren in de toen nog Amsterdam Arena. Ajax lijkt het nu anders aan te gaan pakken. Overmars gaf een paar maanden geleden zelf aan dat hij er open voor staat om grote talenten te verhuren. Wellicht een mooie kans om de toptalenten van onze club toch wekelijks in actie te zien in de Eredivisie.

Verschillende clubs hebben snel gehandeld na de uitspraken van Overmars. Zo heeft Twente bijvoorbeeld al interesse in het huren van Brobbey, Danilo en Traoré terwijl ook Sparta hun vizier heeft gericht op de 19-jarige spits uit Burkina Faso. Hoewel dit allemaal geruchten zijn heeft de Technisch Directeur van FC Twente wel aangegeven graag spelers te huren van Ajax en PSV. Zo is de kans aanwezig dat na Noa Lang (Die vorig jaar gehuurd werd door Twente voor de 2de seizoenshelft) er weer een Ajacied is te aanschouwen in de Grolsch Veste. De kans dat Lassina Traoré daadwerkelijk verhuurt wordt is echter klein, de spits heeft zelf al aangegeven dat hij dit jaar voor een basisplaats wil gaan in Ajax 1.

Dat Ajax spelers gaat verhuren is op verschillende aspecten positief. Ten eerste is het voor de speler zelf fijn om ervaring op te doen in de Eredivisie in plaats van wekelijks in de Keukenkampioendivisie actief te zijn. Door in de Eredivisie op een hoger niveau te spelen is de kans groot dat het ten goede komt van de ontwikkeling van de speler. Ook speelt de jeugdspeler wellicht al zijn hele leven bij Ajax. In de jeugd heb je dan jarenlang te maken met tegenstanders die slechter zijn dan Ajax. Door bij een kleinere club te spelen kom je ineens tegen betere tegenstanders te spelen en heb je een stuk minder de bal. Iets wat mentaal voor een speler zwaar kan zijn maar wel iets belangrijks in de ontwikkeling van een speler. Zoiets is moeilijk te leren als je je hele leven bij Ajax speelt.

Financieel is het ook positief voor Ajax. Een speler die een seizoen Eredivisie heeft gespeeld is automatisch meer waard dan een speler die alleen nog maar bij Jong Ajax heeft gespeeld. Een simpel voorbeeld is Botman. Lille is bereid om 8 tot 9 miljoen euro neer te leggen voor de verdediger die zijn debuut nog niet heeft gemaakt in Ajax 1. De kans was heel klein geweest dat hij dit had opgeleverd met alleen wedstrijden op het 2de niveau.

Tot slot is het ook fijn voor de Ajax fans zelf. Voor ons is het fijn om de jeugdspelers uit bij PSV de winnende te zien maken in plaats van uit bij Helmond Sport. Als Danilo bijvoorbeeld verhuurd zal worden aan Twente zal het voor veel Ajacieden misschien een reden om een wedstrijd van Twente te kijken om Danilo in actie te zien. Op deze manier is het voor de Ajacieden een extra reden om lekker veel voetbal te kijken.

Daarom ben ik persoonlijk blij dat Ajax deze weg is ingeslagen. Hopen dat Overmars deze lijn vast weet te houden en spelers die nog net niet helemaal klaar zijn voor het eerste niet jaren vast te laten zitten in Jong Ajax maar ze te verhuren aan andere eredivisieclubs. Zo is de speler blij, De club blij en kunnen de fans meer genieten van de talenten van Ajax en zijn zei ook blij als ze even een handje helpen om Feyenoord of PSV een nederlaag te bezorgen. Want zeg nou eerlijk de talenten van Ajax zijn toch veel beter dan de basisspelers in de middenmoot van de Eredivisie.

Geschreven door Bram Immerzeel.

Wij zijn op zoek naar Ajax fans die het leuk vinden om blogs of columns te schrijven. Over oud-Ajacieden, herinneringen en natuurlijk zijn eigen suggesties welkom. Wij plaatsen deze dan op onze website en plaatsen deze door op onze social media kanalen. Mail info@ajaxmuseum.nl