//Spelers uit de roemrijke historie; vergeten Meersche Helden. Een nieuwe rubriek van AjaxMuseum.nl. Eerste deel gaat over Zoltán Varga.

Zoltán Varga’s eerste aansprekende resultaat was het winnen van de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1964 met het Hongaarse Olympisch voetbalelftal. Daarnaast speelde hij bij Ferencváros dat met hem in de gelederen in 1965 de Jaarbeursstedenbeker (voorloper UEFA-Cup, later Europa League) veroverde ten koste van Juventus. De carriére van Varga begon in zijn vaderland in 1961 bij Ferencvarós. In zeven seizoenen kwam hij tot 135 duels met daarin 53 doelpunten van zijn voet en/of hoofd. Het was de tijd van het communisme en spelers werden in het vaderland gehouden.

In 1968 speelde de middenvelder een duel in Mexico met de nationale ploeg van Hongarije. Hij wist uit de handen van de Hongaarse autoriteiten te blijven en vloog niet mee terug. In dat land werd dat gezien als hoogverraad en hierop stond de doodstraf.  Van 1968 tot 1969 speelde hij bij Standard Luik, maar gek genoeg speelde hij in dat seizoen geen enkele wedstrijd. Vervolgens vertrok hij naar Hertha BSC Berlin waar hij zich ontwikkelde tot een publiekslieveling. Hij zou er blijven spelen tot hij in 1972 verwikkeld raakte in een omkoopschandaal.

Hij werd samen met onder meer Arno Steffenhagen voor twee jaar geschorst voor het spelen van wedstrijden in West-Duitsland. Hij koos voor een noodgedwongen verhuizing en zette zijn loopbaan voort bij het Schotse Aberdeen in het seizoen 1972/1973. Dit verblijf duurde slechts één jaar. Samen met zijn voormalige ploeggenoot Arno Steffenhagen werd Varga naar Ajax gehaald. Spelend onder nummer veertien, de eerste speler ná Johan Cruijff met dat rugnummer,  werd het voor Varga geen succes. Na één jaar bij Ajax keerde hij terug naar West-Duitsland waar hij bij Borussia Dortmund in de toenmalige tweede divisie belandde. Na twee jaar werd hij getransfereerd naar FC Augsburg. Hij sloot zijn loopbaan af bij AA Gent in 1977.

Varga behaalde 12 caps voor zijn land en wist in die interlands tweemaal het net te vinden. Deze cijfers komen precies overeen met zijn spelende tijd bij Ajax. In totaal speelde hij 266 profduels en scoorde daarin 85 keer. Na zijn loopbaan als speler werd Varga vanaf 1981 coach van onder meer Preußen Münster, Ferencvarós, Honved Budapest, Dyosgyöri VTK en het Hongaarse Györi ETO FC. Echter zonder in het oog springende successen.

Zoltán Varga overleed op 65-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een seniorenwedstrijd.

2017-08-08T16:58:13+00:00 8 augustus 2017|