Column: Spel zonder grenzen…

// Column: Spel zonder grenzen…

 Column: Spel zonder grenzen…

Kent u het nog? Het vroegere “Spel Zonder Grenzen” van de NCRV met Dick Passchier en Judith Bos? En uiteraard met het commentaar van de legendarische Barend Barendse?
Om de jeugd bij te praten: Dit was een Europese competitie tussen steden uit de diverse delen van Europa, vol met rare en vreemde spelletjes met een amusementsgehalte. Eigenlijk best wel vergelijkbaar met de Champions League en Europa League…

Er is weer veel gebeurd rondom ons aller Ajax. Natuurlijk overheerst het nieuws van Appie nog het meest, maar ook op sportief vlak is er voldoende aanleiding om in de pen te klimmen. Al vroeg in het seizoen dient er al gepiekt te worden, want als je bij “de grote jongens” wil horen zal je eerst de voorronden moeten zien te overleven. Een nieuwe coach, beginnend aan het grootste avontuur van zijn nog prille loopbaan, moet dat doen met een selectie, die redelijk intact was gebleven. Klaassen vertrok, maar zijn opvolger stond al klaar: Donny van de Beek. Ook Diederik Boer ging weer naar zijn liefde van weleer en voor hem werden er zelfs twee vervangers aangetrokken: Benjamin van Leer en Kostas Lamprou als respectievelijk tweede en derde doelman. Tenslotte werd The Hunter uit Duitsland gehaald als stand-in voor Dolberg…

Dan de realiteit: Hoe pijnlijk duidelijk werd het afgelopen woensdag dat er nog veel stappen te zetten zijn als je bij de elite wil horen. Een finaleplaats in de Europa League is dus geen garantie voor deelname aan het kampioenenbal en terecht trouwens. Als lid van de oude stempel vind ik nog steeds dat alleen landskampioenen aan dit toernooi mogen deelnemen en niet de nummers twee, drie en vier van de afgelopen competities.

Tóch lag er een uitgelezen mogelijkheid om enkele miljoenen bij te schrijven. Het Franse Nice is nu eenmaal geen PSG of Olympique Lyon. Illustratief in dit tweeluik is de grilligheid. In Frankrijk een zeer goede fase in de tweede helft, maar aan het einde nog best weggekomen met een 1-1. Dat bood perspectief, want de Cruijff ArenA is een onneembare vesting gebleken. Laten we dan maar zwijgen over de eerste vijfentwintig minuten. De ondergrens was bijna bereikt en de wil om te winnen lag nog in de kleedkamer. Die werd wél meegenomen na rust en dan ziet iedereen waartoe de ploeg in staat is. Maar het zijn en blijven flarden en flitsen en over het algemeen is continuïteit de winnaar. Zo ook nu weer eens is gebleken…

Wat als een donkere wolk boven de selectie hangt is het transfer-window, dat pas sluit op 31 augustus om 0.00 uur. Tot die tijd worden de spaarpotten omgekeerd, bankgaranties al dan niet terecht afgegeven, zaakwaarnemers wakker en is het flappentappen door de sjeiks begonnen…

Bizarre bedragen rollen door de media met als absoluut record de transfer van Neymar richting PSG. Eerst eventjes 222 miljoen neerleggen om je vrij te kopen en dan richting Parijs. Het gaat werkelijk nergens meer over. Ook Ajax deed een poging in Zuid-Amerika door met twee vleugelaanvallers te praten, maar de heren zaakwaarnemers, club-bobo’s en investeerders vroegen meer dan de hoofdprijs. In welke wereld leven we nu?

Enkele jaren viel de term “Financial Fairplay.” Leuk gesproken, maar naar mijn weten zijn alleen de Bundesliga en de eredivisie in de zwarte cijfers. De UEFA heft het glas, doet een plas en laat alles zoals het was. De KNVB verscherpt de licentie-criteria, zodat de clubs hun zaken op orde moeten hebben. Daar mogen we best trots op zijn, maar feit is wel dat dit je dus Europees geen steek verder brengt. Dat wordt keer op keer maar weer bewezen.

Moeten we onze ziel aan een paar investeerders verkopen om liquide middelen in handen te krijgen om een representatieve selectie te kunnen samenstellen? Of modderen we gewoon lekker door en zal het verleden het verleden blijven en geen nieuwe hoofdstukken meer kunnen toevoegen?

Zorgwekkend. Komt er nog wat bij of worden we in Amsterdam opnieuw beroofd van onze groeibriljantjes? Dat antwoord zal liggen tussen nu en 31 augustus. Wordt vervolgd.

2017-08-04T18:11:07+00:00 4 augustus 2017|